Rövid hírek a lovak világából – 2009. 24. hét

Rövid hírek a lovak világából

2009. 24. hét
Újabb lakó a zakuszka-tanyán

A kép illusztráció

Részlet Várkonyi Andi blogjából:

Megérkezett Gilmore, a 14 éves arcidegbénulásos herélt. Egy alapvetően nagyon jóképű sportlóról van szó némi kehességgel és szívgyengeséggel, akinek a bénulás miatt némileg el van pimpulva az arca, a beteg jobb oldalon a szemhéja, füle, orra-ajka lóg.

A jövevény köszöni, a zsibbadástól eltekintve jól érzi magát, egyelőre a leghosszabb fülű mátracserpusztai csaj, Café társaságában tölti az időt, és várja, hogy megjöjjön az új cimbora, Robin is; ha az urak rendben bemutatkoztak egymásnak, lekerülnek majd a kötőfékek is, amiket ugyi nem illik a lófejen hagyni.

Gilmore nagyon jó fej, szimpatikus lovacska (mit lovacska, harci elefánt, főleg Café mellett), bár a nevével bajban leszünk, nem tanyára való az ilyen flancolás… Szóval egyelőre úgy fest a dolog, hogy a Gilmore-t leeccerűsíccsük Mórickára.

Forrás: www.zakuszkatanya.hu


Remekeltek lovasaink Lipicán

2009. június 4-7. között Lipicán 17 nemzet részvételével megrendezett  Díjlovagló Világkupa verseny döntőjében Dallos Zsófia Druppy-val az 5. helyen végzett.  A verseny Kis Körében (Szent György, Intermediaire feladatok) pedig másik lovával Riverstarral ért el értékes helyezéseket a 24 indulós mezőnyben.

Szokola Csaba Carneval-lal pályafutása legjobb lovaglását mutatva a Kis Kör döntőjébe jutott.

Decsi Enikő Laron nevű lovával a 16 indulós Junior versenyben 5-10-7. helyezéseket ért el. Horváth Katalin Makroval a Fiatal Lovas versenyszámokban indult, és a döntőbe került.

Erdő a szemét helyén

Erdővé varázsolná a Tokiói-öbölben a tenger kiszivattyúzásával és szemétlerakással létesített mesterséges szigetet a lovas versenyek befogadására a japán főváros, amely pályázik a 2016-os olimpiai játékok megrendezésére.

A 2008-as Nyári Olimpiai Játékokat rendező Kína Hong Kongot választotta a lovas versenyek helyszínéül, ott alakították ki a lovak és lovasok igényeit a legmesszebbmenőkig kiszolgáló infrastruktúrát. A 2016-os Olimpia rendezési jogáért pályázó Japán még ennél is tovább megy: egy szemétből létrehozott mesterséges szigetet varázsolnának lovasparadicsommá. A Tokió jelöltségének jelképévé vált terv értelmében gyakorlatilag a semmiből teremtenének erdőt, mely  88 hektáros területen zöldellne, mintegy 6 kilométerre az új olimpiai stadiontól.

A korábban víz alatti övezet az 1970-es és 1980-as években végzett munkálatok révén emelkedett ki a tengerből. Kis sziget alakult ki, ahová a világ legnagyobb városának hulladékát szállították, és egy réteg szemétre, egy réteg földet terítettek.

A projekt kitalálója Ando Tadao, híres japán építész bevallása szerint szeretné megmutatni, hogy a hulladékból erdőt lehet létesíteni. Emellett az is célja, hogy a tokióiak sajátjuknak érezzék az erdőt, így mintegy kétezer forintnak megfelelő jen befizetésével akár facsemetét is fogadhatnak örökbe. A kiválasztott fajták, mint a bükk- vagy a babérfa, gyorsan nőnek és egyesek már elérték a hatméteres magasságot, míg mások még alig 30 centisek.

A szervezők szerint a 2016-os tokiói játékok minden idők leginkább ökológikus olimpiáját jelentenék annak ellenére, hogy Japán környezetvédelmi bizonyítványa nem a legjobb.

Forrás: www.tokyo2016.or.jp


Zebraháton a kocsmába

Az egykori tréner ló helyett zebraháton ugrik le egy sörre a kocsmába.

A 61 éves Bill Turner 4.500 angol fontért (kb. 1.500.000 Ft) vásárolta az akkor 14 hónapos zebrát, Zebedee-t.

Bill szerint – aki 30 év alatt több, mint 600 nyertes lovat nevelt ki – a zebra kifejezetten szereti, ha lovagolják.

Emellett a barátokkal való sörözgetés után nem kell attól félnie, hogy ittas vezetésen kapják. A dolog másik nagy előnye, hogy a zebrák a lovakhoz hasonlóan ösztönösen hazatalálnak, így Billnek akkor sincs mitől tartania, ha netán eggyel több sört gurítana le a kelleténél.

Bár a zebrákat nagyon nehéz ilyesmire megtanítani, az egykori tréner saját bevallása szerint nagyon hamar elfogadtatta Zebedee-vel a kantárt és nyerget.

Szerencsére az állatvédő szervezetek sem találnak kivetnivalót Bill Turner különleges hobbiján, így a páros továbbra is együtt teheti meg a sörözőig vezető másfél mérföldes utat.

Forrás: www.thesun.co.uk

 

Frissítve: 2024.01.19.
Fotó: Canva

Hozzászólások