Partiumi Huszártalálkozó

Szent Imre ma is összeköt – Partiumi Huszártalálkozó 

A püspökladányi vegyeskar  Szalárd községben tartották a Partiumi Huszártalálkozót szombaton, ezzel zárult a több mint 500 kilométeres Szent Imre-emléktúra, melynek során magyarországi és erdélyi illetve partiumi hagyományőrző huszárok lovagoltak Szentimrebüdösfürdőtől Hegyközszentimréig.

Szombaton délben a derecskei fúvószenekar vezetésével Jákóhodoson, Szalárd központján és Hegyközszentimrén vonultak fel a lovas illetve gyalogos huszárok, a hagyományőrző íjászegyesületek képviselői és a helybéli hajtók. A huszárok a hegyközszentimrei református templom előtt sorakoztak fel, ahol Csontos János magyar országgyűlési képviselő röviden ismertette a több mint egy hónapig tartó emléktúra útvonalát. Augusztus elején Szentegyházán gyűltek össze a hagyományőrzők, majd 6-án indultak Szentimrebüdösfürdőből, átlovagoltak többek között Zetelakán és Farkaslakán, Korondon, Parajdon, Szovátán, Nyárádszentimrén, Marossárpatakon, Mezőpaniton, Kalotaszentkirályon, Krasznán, Szilágynagyfalun, megyénkben pedig Bályok, Micske és Szentjobb érintésével érkeztek meg Hegyközszentimrére. Itt a templom kertjében lévő Szent Imre-szobrot koszorúzták meg a huszárok, majd a felvonulás befejeztével érkeztek vissza a Berettyó töltése mellé, ahol az aznapi rendezvényeket bonyolították. A felvonulás kissé hosszúra sikeredett, ezért a hivatalos megnyitót bő másfél órás késéssel tartották meg a meghirdetetthez képest. A késést azonban sikerült „behozni”, a beharangozott néptánccsoportok bemutatója ugyanis elmaradt.

Nagy Miklós, Szalárd község polgármestere köszöntötte először az egybegyűlteket, közöttük több, Szent Imre nevét viselő település polgármesterét vagy képviselőit. Utána Cseke Attila államtitkár kapott szót, aki egyebek mellett a hagyományőrzés fontosságáról is szólt, majd Pete István szenátor az együtt ünneplés örömeit méltatta, Szabó Ödön, az RMDSZ ügyvezető elnöke amúgy huszárruhásan beszélt, hiszen a felvonulást a szentjobbi hagyományőrző huszárok egyenruhájába bújva, lóháton tette meg. A személyes példaadást és a múlt vállalását egyaránt hangsúlyozta. őt Jónás Sándor, Szalárd testvértelepülése, Tiszacsege polgármestere követte a szónokok sorában, majd Mester László, Budapest XVIII. Kerületéne, Pestszentlőrinc–Pestszentimre polgármestere a kapcsolatok erősítésének fontosságáról ejtett szót. Gyenizse Lajosné, Imrehegy polgármestere a Szilágy megyei Krasznával2003-ban létre hozott testvértelepülési kapcsolatot is említette, majd a Mátraszentimrét képviselő Stuller András szólt, őt Soltszentimre polgármestere, Kádár Német István követte, majd Tiszaszentimre és Csíkszentimre küldöttei egyaránt köszöntötték az egybegyűlteket. Máté Imre festőművész, a herceg szentimrei szobrát elkészítő Lantos Györgyi férje egy Szent Imre-domborművet ajándékozott a majdani Szent Imre-kápolna részére, és azt is vállalta, hogy a herceg életének epizódjait megjelenítő üvegablakokat készít a kápolnának.

Vitéz Szoboszlai Endre törzskapitány tartott érdekfeszítő előadást a huszárság történetéről, majd Csontos Jánossal bemutatták a Debrceni 2. Honvéd Huszárezred egyenruháját. Cseppentő Attila, a Szent Imre millenniumi emléktúra szakmai vezetője a lovakról is szót ejtett. Hozzáértőként beszélt, hiszen jómaga Ópusztaszeren ménestulajdonos. A lovaglás alapfogalmait magyarázta el, melyet a lovasok szemléltettek is. Ménesének egyik érdekessége egyébként az akhal-tekke lófajta, amely régészek és genetikusok kutatásai alapján a legközelebbi rokonságban van a honfoglaló őseink egykori lovaival. Látványos bemutatót tartottak még a Kabai Nyári Színház csikósai, pattogtak a karikás ostorok, nyereggel és nyereg nélkül egyaránt megülték a lovat a legények. A hagyományőrzésből az íjászok is kivették a részüket, nemcsak bemutatót tartottak, hanem a kíváncsiakat megpróbálták beavatni az íjászat rejtelmeibe. A szalárdi gyermekek népi gyermekjátékokat mutattak be, majd a püspökladányi id. Csenki Imre Vegyeskar dicsőítette István királyt. Zsigmond József nyugalmazott lelkipásztor Imre herceg életét ismertette, majd a Hegyközszentimrére ismerősként érkező Dévai Nagy Kamilla szórakoztatta a közönséget a Krónikás Zenede hallgatóival. Miután lenyugodott a nap, a Kabai Nyári Színház társulata az István, a Király című rockoperát adta elő. Bár műszaki gondok adódtak, remek hangulatot teremtettek a kabaiak, majd tűzijátékkal zárultak a szombati események.

Fried Noémi Lujza, Reggeli Újság
Forrás: Erdély ma 2007-09-03
Frissítve: 2023.05.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások