Világhírű lovas akrobata Szegeden

Világhírű lovas akrobata Szegeden

Flórián tehetségét igazolja, hogy 2003-ban Hortobágyi Károly díjat kapott, a 2004-es monte-carlói cirkuszfesztiválon pedig Ezüstbohóc-díjjal jutalmazták mutatványát.

A kép illusztráció

– A cirkusz világába születtem, de ez nem jelentette azt, hogy mindenképpen ezt az életet kell választanom. Ékes bizonyíték erre, hogy az öcsém teljesen más utakon jár, ő ugyanis teniszező – mondja Richter Flórián, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítójának legidősebb fia. A kis Flóri a cirkuszsátorban cseperedett fel. Tanulmányait magántanulóként végezte.

– Nem jártam iskolába, az iskola jött hozzám. Mivel a társulatban különböző nemzetiségű művészek élnek, több nyelven is megtanultam. Beszélek olaszul, németül, angolul és románul is – mondja a lovas akrobata, aki Japánban lépett először porondra. Édesanyja eltörte a lábát, így őt kellett helyettesítenie a produkcióban. – A családom az állatidomítás mellett akrobataszámokkal lép színpadra, én is ezeket a produkciókat csiszolgatom tovább – mondja Flórián, akinek a tehetségét igazolja, hogy 2003-ban Hortobágyi Károly díjat kapott, a 2004-es monte-carlói cirkuszfesztiválon pedig Ezüstbohóc-díjjal jutalmazták mutatványát. Ekkor a világon először mutatott be lovon fordítva, háttal a menetiránynak flikk-flakk szaltót, ráadásul egy tempóra hármat is ugrott.

Flórián újdonságként páncélba öltöztette két arab telivérjét és egészen sajátos koreográfiát tervezett a világszámhoz. Négy-öt évébe került, míg elkészült a különleges produkcióval. A porondon a felesége, a Folco cirkuszdinasztiából származó Edit volt a partnere, akivel ’95 óta dolgoznak együtt. A házaspár az utánpótlásról is gondoskodott. Bár kislányuk, a tizennyolc hónapos Angelina még nem, de fiuk, a hatéves Kevin már gyakorolgatja az artistamutatványokat.

Bobkó Anna

Forrás: Délmagyar.hu

2007.05.17.

Frissítve: 2023.10.29.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások