Dózi ősszel talán rajthoz állhat

Dózi ősszel talán rajthoz állhat

Overdose fényterápiával gyógyul, Aga Khan istállója is várja

Mikóczy Zoltán bejelentette, hogy Overdose nem indul Európa legrangosabb rövidtávú versenyén, a newmarketi July Cup-on sem. Állapota ugyanakkor folyamatosan javul, így akár már augusztusban, de legkésőbb az ősszel ismét versenyezhet.

Addig fényterápiával gyógyul, sőt meghívást kapott a világ lóversenysportjának egyik legsikeresebb futtatója, Aga Khan franciaországi tréningtelepére is, hogy ott készüljön fel a késő nyári, kora őszi versenyekre.

Túl vagyunk már a nehezén?

Biztosan állíthatom, hogy a nehezén már túl vagyunk, és jelen pillanatban Overdose mielőbbi gyógyulása az egyetlen cél, hogy 100%-os egészségi állapotba hozzuk.

Milyen Dózi kondíciója? Hiszen ilyenkor a gyógykezelés része a fehérjementes diéta, ami némi súlyvesztéssel is jár.

Ez egyáltalán nem veszélyes állapot, sőt, jót tett neki a kezelés során. Két hét tréning alatt ez teljes egészben visszanyerhető. Kevesebbet is fogyott, mint amennyi várható volt.

Lehet tudni, hogy mennyit?

Nem, mert nem mértük naponta, ránézésre becsülve úgy 30-40 kiló lehet, a testsúlya 7-8%-a között, tehát egyáltalán nem veszélyes. Ez arányaiban annyi, mintha egy 80 kilós ember 73-74 kilóra fogyna.

Mikor drukkolhatunk neki ismét?

Már várható volt, de itt és most  jelentem be hivatalosan, hogy Overdose törlésre kerül a newmarketi July Cup-ról, tehát Európa elsőszámú rövidtávú versenyén sem indul. Egyértelmű, hogy nem tud rajta részt venni, csak valamikor késő nyáron, vagy kora ősszel tud az idei versenyekbe bekapcsolódni. Vissza kell, hogy nyerje az egészségét, fizikálisan is formába kell hozni, és nála még az is nagyon fontos, hogy megfelelően regenerálódjon a patája, azaz nem szabad idő előtt túlterhelni.

Hol folytatódik Overdose további gyógykezelése?

Megváltoztattuk azt az elképzelést, hogy külföldön folytatódjon a rehabilitációja. Elsősorban azért, mert egy újfajta eljárással próbálunk gyorsítani a gyógyulás folyamatán.
Egy fejlesztő csapat kidolgozott egy olyan új technológiát, amely tetszőleges méretű és akár ívelt formájú felülettel rendelkező polarizált fényforrást is képes előállítani. Ennek a fényforrásnak egy kifejezetten lovak kezelésre kifejlesztett példányával kezeljük most Overdose sérüléseit. A kezelés a saját, természetes védekező mechanizmusokat mobilizálja, gyorsítja és serkenti a szövetek regenerálódását, több oxigént juttat a gyógyuló, illetve növekedő új szövetekhez. Mindamellett fájdalomcsillapító hatása is van. A gyógyulási, regenerálódási folyamatot nem siettetjük, az türelmet igényel, de nem jár se műtéttel, se fájdalommal, semmiféle traumával.

Hogyan viseli Dózi a kezelést?

Overdose megbarátkozott a fényterápiával, amióta rendszeresen a polarizált fénnyel kezelik a sérüléseit jó a hangulata, mozgása lassan, de egyenletesen javul.

Gondolkodtak más lehetőségben is?

Időközben Overdose lovasa, Christophe Soumillon közvetítésével kaptunk egy ajánlatot, hogy Dózi Aga Khan istállójába kerüljön, s ott folytatódjon a regeneráció. Azért nem élünk még ezzel a lehetőséggel, mert az egy tréning-istálló, ahol a lovakat a versenyekre készítik fel, és nem a regeneráción lenne a hangsúly.

Soumillon évek óta Aga Khan lovasa. A legtöbb olajsejk vásárolja a lovait, Aga Khan ellenben főleg tenyészt, kitűnő kancái vannak, ezekhez vásárol fedezőméneket, és saját csikóival vált a világ lóversenysportjának egyik első számú futtatójává. Franciaországban három komoly tréningtelepe van, a legjelentősebb a Chantilly versenypálya közvetlen közelében. Esetleg pont oda szól az ajánlat?

Igen, oda mehetne Overdose, de ez még korai volna, előbb regenerálódjon a lába, a versenyekre történő felkészítés csak ez után következhet. A rendkívül megtisztelő lehetőség tehát továbbra is fennáll, de egyelőre nem élünk vele.

Dózi amúgy szállítható volna akár most is?

Igen, naponta kétszer nyereg alatt sétál, és könnyű munkát végez. De még nem akarjuk terhelni.

Mit várhatunk a nyár végére és őszre? York? Haydock Park? Baden-Baden? Párizs?

Nagyon bíztató a ló állapota, épp ezért babonából nem tervezek előre. Természetesen a titkos gondolataim e körül forognak, de nyilvánosan még két-három hétig nem beszélek ezekről. Augusztusnál korábban biztosan nem versenyez Dózi, hogy mégis mikor, az a következő hetekben dől el.

 

Forrás: PannoniaOverdose
Frissítve: 2023.02.28.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások