Végre megújulhat a Nemzeti Lovarda

Egy lépéssel közelebb kerülhet a Nemzeti Lovarda a megújuláshoz: nemrégiben megjelent a munkák elvégzésére vonatkozó közbeszerzési kiírás.

Fotó: nemzetilovarda.hu

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. október közepén jelentette meg a Nemzeti Lovarda felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást. Egészen pontosan a „Nemzeti Lovarda területén meglévő épületek átalakítása, bővítése, továbbá új épületek megvalósítása” tárgyú projekt kivitelezése és az ehhez szükséges kiviteli tervek elkészítése és a munkák elvégzése a feladat.

Október 27-én a helyszíni bejárásra is sor került, melyen közel tíz cég képviselője vett részt. A pályázatokat pedig november 23-ig várják. Az, hogy vajon melyik cég mikor és milyen határidővel végzi majd el a munkálatokat, tehát hogy mikor adják majd át a felújított Nemzeti Lovardát, előreláthatólag januárban derül ki

Fotó: csiobudapest.hu

Ha megkezdődnek a munkálatok, a Nemzeti Lovarda bezár, és az ott tartott lovaknak is ki kell költözniük. Egyedül a szomszédos létesítményben elhelyezett rendőrlovak használhatják majd napi két órában nyáron az egyik külső, télen pedig az egyik fedeles pályát.  

„Erre várunk már egy éve” – mondta Fábiáncsics Gábor a Nemzeti Lovarda vezetője a közbeszerzés kapcsán.

Évek óta húzódik a felújítás

A Nemzeti Lovarda sorsa hosszú évek óta bizonytalan volt. 1988-ban és 1989-ben történtek az utolsó nagyobb felújítások, majd sokáig a létesítmény fennmaradása sem volt biztos

Az első igazán reményteljes fordulat 2012 februárjában következett be, amikor a Kormány elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot és felmerült a Nemzeti Lovarda felújításának szükségessége és lehetősége is. 

2013. március végéig kellett várni arra a kormányhatározatra, ami megadta a zöld jelzést a Nemzeti Lovas Program megvalósításához. A kormány ekkor meghatározta a támogatandó létesítményfejlesztéseket is – köztük a Nemzeti Lovardát. 

A nagyközönség 2013 novemberében ismerhette meg azokat a látványterveket is, melyekre a most megjelent közbeszerzési kiírás is hivatkozik – bár ekkor még arról szóltak a hírek, hogy 2014 júliusában megkezdődik a felújítás és várhatóan 2015 első felében átadják a felújított Nemzeti Lovardát. Ugyan a felújítás az ígért időpontban nem kezdődött el, most úgy tűnik, hogy így 2015 végén egy lépéssel közelebb került.

A jövő Nemzeti Lovardája

A tervek szerint teljesen megújul a Nemzeti Lovarda bejárata. A hátsó raktárépületek tetejére napkollektoros rendszer kerül és új jártatógép is készül. Kétoldalt új lépcsőt kap a műemlékvédelem alatt álló lelátó, az istállóépület északi és déli szárnya helyett teljesen új épületbővítés készül. A nagy fedeles nyugati oldalán az oldalszárny elbontásra kerül, viszont lesz átjáró a nagy- és a kis fedeles között.

Kincsem – Nemzeti Lovas Program a Nemzeti Lovardáról:

A Lovassport Szövetség vagyonkezelésébe kerülő Nemzeti Lovarda, – hagyományainak megfelelően- a lovassporttal és sportkipróbálással foglalkozó civilek szakmai műhelye. Az átalakulás révén a Nemzeti Lovarda már alkalmassá vált arra, hogy 2012-ben – felelevenítve a mintegy 9 éve megszakadt hagyományt – helyet adjon a legrangosabb nemzetközi díjugrató versenynek (CSIO).

Ahhoz azonban, hogy Magyarországot újra felhelyezzük a nemzetközi lovassport térképére, elkerülhetetlen a lovarda infrastruktúrájának fejlesztése, amellyel biztosítható a fenntartható üzemeltetés.

A jövőbeni fejlesztések terén célszerű a Kincsem Parkkal hosszú távú, stratégiai együttműködést és feladatmegosztást kialakítani.

A Nemzeti Lovarda a Nemzeti Lovas Programban célul kitűzött iskolai lovasoktatás regionális központjaként, illetve a programhoz nélkülözhetetlen tudásközpontként az oktatás és nevelés területén szolgálja a felnövekvő generációk környezettudatos és egészséges életmódra való nevelését.

Fotó: Kovács Iván

A Nemzeti Lovarda lehetőséget teremt minden érdeklődő állampolgár számára, hogy megismerkedhessen a lovas sportágakkal és hagyományokkal, a belváros szívében biztosít hozzáférést a lovas rekreációs és rehabilitációs tevékenységekhez.

A Nemzeti Lovarda helyet biztosít a lovas rendőrség állományának kiképzéséhez és utánpótlás-neveléséhez. Megfelelő lehet az új Közszolgálati Egyetem lovas gyakorlati helyszíneként is. Ez az együttműködés teremti meg az Örkénytábori Lovaglótanárképző Intézet hagyományaira épülő Némethy Bertalan nevét viselő Equitációs Iskola alapjait is. Az intézmény feladata a lovassport legjobbjainak és a magyar lótenyésztés nemzetközi színvonalat képviselő egyedeinek felkutatása és tehetséggondozása.

Ennek keretében olyan tudásközpont jön létre, amely a minőséget és eredményességet zászlójára tűzve leghatékonyabban viheti lovas nemzetünk jó hírét. A nagy nyilvánossággal és reklámértékkel bíró nemzetközi lovassport porondján megjelenve öregbíti a magyar lótenyésztés hírnevét és viszi országunk zászlaját.

A Nemzeti Lovarda fejlesztésében való állami szerepvállalásával az ágazati vagyon gyarapodik, a működési költségekez való hozzájárulás révén az ágazat kiszolgálásának nemzetközi színvonala biztosítható, és a versenyzésre fordított kiadások egy jelentős része itthon tartható, sőt a külföldi résztvevők befizetései is az országba vonzhatók. 

Fotó: nemzetilovarda.hu

2015.11.04. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások