Lovas kaszkadőrök

Lovas kaszkadőrök, kaszkadőr lovak

Lovak a filmvásznon
Egy izgalmas film csatajelenetében látva a lovakat, ágyúdörgés és kardcsattogás közepette, tömegben és káoszban, amely helyzetekben az általunk ismert lovak fejvesztve menekülnének, talán elgondolkodunk egy kicsit, hogyan csinálják? Némi töprengés után talán beérjük annyival, hogy biztos filmtrükk! Pedig a trükk nem annyira a filmtechnikában, inkább a lóval való közös munkában keresendő.
A lovas kaszkadőrök éppen annyira szeretik és ragaszkodnak a lovaikhoz, mint a sportlovasok vagy a hobbi lótartók. A sérülésmentes munka a legveszélyesebb helyzetben is fontos, nagy tapasztalatot és tudást igényel.

Lovas akciók a filmekben
Egri csillagok, 80 huszár, A Tenkes kapitánya, Kőszívű ember fiai, Sándor Móricz … legendává vált filmek, melyeket az akciódús jelenetek izgalmas, szép felvételei tettek feledhetetlenné számunkra. Milyen folyamatok által kerül a forgatókönyvben leírt történet a filmszalagra? Hogyan történik az egyes jelenetek létrehozása?

Lezsák Levente
Lezsák Levente 1993 óta kaszkadőr, több mint száz filmes és színházi produkció alkotó részese.
Dolgozott többek között Brad Pittel, Robin Williamssel, Glen Close-al, Whoopi Goldberggel, Michael Yorkkal, Franco Neroval, Kate Beckinsale-el, Kate Winslettel, John Cusackkal, a magyar színházi és rockénekes világ kiválóságaival.
Tanít a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra Oktató Szakán, kutatási területe a világ és a magyarság lovaskultúrájának története.
Első könyve, az Emerson & Tsa. – avagy a titokzatos mordiai bűneset 2009 tavaszán jelent meg.

Egy megvalósult álom: Lovasszínház Komáromban
Különleges kultúrtörténeti esemény: megszületett az Első Magyar Lovas Színház Komáromban. A színház egy megvalósult álom, mely az ember, a művészet és a ló elválaszthatatlan egységét hivatott létrehozni. Pintér Tibor színművész (képünkön) és Márkos Attila a Nemzeti Lovas őrség komáromi alegységének parancsnoka külön utakon indult el térben és időben egyaránt, mégis egyszerre értek ahhoz az egyedülálló művészeti kifejezésmódhoz, amit lovas színháznak neveznek.

Mozi és ami mögötte van
Kulisszatitkok egy kaszkadőrtől, Balogh D. Menyhérttől

A vadnyugati vagy a régi háborús jelenetekben mindig elborzadva néztem a csatajeleneteket, persze nem az embereket sajnáltam sérüléseik miatt, hanem szegény lovakat. Ezek a négylábú csodák hol testükkel védelmezték lovasaikat, hol ők estek az ellenség csapdájába. Mindig aggódtam, hogy vajon ők is épen és egészségben túlélik ezeket a jeleneteket. Balogh D. Menyhért, vagy ahogyan mások ismerik Menyus megnyugtatott, hogy a veszélyes jeleneteket már nem is az igazi lovakkal készítik.

Beszélgetés Piroch Gábor világhírű kaszkadőrrel
Hogyan került kapcsolatba a lovakkal?
Hát, ez egy nagyon érdekes történet. Hetvenes évek közepén cselgáncsoztam, így gyakran hívtak minket sportoló társaimmal filmezésre, ún. gyalogos kaszkadőrnek. A forgatásokon irigykedve néztem az akkori idők  nagy lovas kaszkadőrjeit mint például Ferdinándi Gézát, az öccsét Gazsit és a Pintér Tamást. El voltam ájulva, hogy milyen jól lovagolnak, iszonyatos vágy dolgozott bennem, hogy egyszer én is közéjük tartozhassak.

Frissítve: 2023.03.28.
Fotó: Canva

Hozzászólások