Pre- és probiotikumok a lovak takarmányozásában


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

Egyre gyakrabban találkozhatunk a táplálékkiegészítőkön azzal a kifejezéssel, hogy „prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmaz”. Vajon mik ezek, mit tesznek a lovainkért, miért fontosak?

Az alábbiakban megpróbálom egyszerűen felvázolni, hogy mik ezek, mit jelentenek az emésztőrendszer számára és a lovak általános egészsége szempontjából mi a jelentőségük.

Ennek a lónak kiváló egészségi állapotát
a szőrzete is mutatja

A bélrendszer természetszerűen hasznos mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek az emésztési folyamathoz szükségesek. A lovak esetében ezek bontják le a takarmányt és abrakot, miközben azok végighaladnak az emésztőrendszeren. Elemeire szedik szét az összetett molekulákat, ezzel a felszabadítják a tápértékkel bíró anyagokat és lehetővé teszik a fontos vitaminok és energiát hordozó anyagok szintézisét.  Ezek azután a bélfalon át felszívódnak a véráramba ahol a sejtek számára felhasználhatókká válnak a test alapvető fenntartásához, a növekedésre és a munkavégzéshez.

Az ily módon lebontott és megemésztett tápanyag több tápértékkel bíró alkotórész felszívhatóságát teszi lehetővé. Nagyon leegyszerűsítve ez az, amit a probiotikumok csinálnak. Azzal, hogy probiotikumot adunk a lovunk számára, megnöveljük a hasznos mikroorganizmus populációt a bélrendszerükben. A probiotikumok, pl. az élesztőfélék teljes mértékben együtt tudnak működni a bélrendszerben előforduló természetes baktériumflórával az emésztési folyamat támogatásában, tovább lebontva az összetett fehérje- és rostrészecskéket, hogy könnyebben felszívódhassanak a véráramba. (Ezek az élesztők NEM egyenlők a boltban kapható sütőélesztővel! A jelenleg ismert kb. 50.000 gombafaj közül 60 élesztőnemzetség közel 500 faja tartozik az élesztők közé. Az élesztők egysejtű szervezetek, a sejtek mérete általában 5–10 mikron méretű, és a sejtek telepeket, kolóniákat alkothatnak.)

Ezen kívül a probiotikumok segítenek abban is, hogy az emésztőrendszer mikrobiológiai rendszerét kiegyensúlyozzák és stabilizálják, valamint megelőzik, hogy a káros baktériumok elszaporodhassanak a bélrendszerben.  Az emésztőrendszer stabil  mikrobiológiája előnyös a lovak számára az emésztésen kívül is, mivel hatékonyabbá teszi a felszívódást, csökkenti a bélrendszeri problémák előfordulását, pl. gázkólika, amelyre bizonyos lovak hajlamosak takarmányváltás stresszhelyzet, vagy időjárási frontok, stb. esetén.

prebiotikumok az emésztőrendszeri mikroflóra energiáját adják. A prebiotikumok gazdag tápanyagforrásként működnek az emésztőrendszeri baktériumok számára (mint pl. a lactobacillus, bifidobaktérium), amelyek cserébe elősegítik azok növekedését és működését, hatékonyabbá teszik azokat. Kutatások bebizonyították, hogy a prebiotikumok segítenek a bélrendszer baktériumflórájának stabilizálásában még akkor is ha az étrendben hirtelen változás áll be, ezzel segít az emésztőrendszeri problémák gyakoriságát csökkenteni.  Olyan versenylovak esetében, akiknek energiában gazdag étrendre van szükségük és ezt oly módon kapják, hogy több cukrot és keményítőt fogyasztanak, a prebiotikumok segítenek az emésztőrendszeri problémák megelőzésében és a jobb teljesítmény elérésében. A prebiotikumok, pl. az inulin és oligoszacharidok szelektíven emésztődnek meg a bélrendszeri baktériumok által, elősegítve azok növekedését, amelyek támogatják a lovat oly módon, hogy elősegítik bizonyos ásványi anyagok felszívódását és megtartását, amelyek cserébe támogatják az immunrendszert, a csontvázrendszert és sok egyéb működést.

Az emésztőrendszeri baktériumflóra nagyon érzékeny a környezeti változásokra, amelyet okozhat stressz, betegség, vagy nemkívánatos anyagok fogyasztása.  Az étrend pre-és probiotikumokkal történő kiegészítése kifejezetten előnyös a hasmenés előfordulásának csökkentésére csikóknál is. Idősebb lovakban a pre-és probiotikumok etetése elősegíti az emészthetőséget és a tápanyagok felszívódását, amely minőségileg jobb életet eredményez a ló számára.

Összefoglalva a pre- és probiotikumok együttműködnek a természetesen előforduló baktériumflórával, hogy támogassák a bélrendszer egészségét, segítik az emésztési folyamatokat, a kondíció javulását, erősítik az immunrendszert és pufferként szolgálnak a negatív baktériumokkal szemben. 

Mikor használjuk:

  • Utazás előtt és alatt
  • Féreghajtókkal
  • Antibiotikumok mellett
  • Táplálék- és környezetváltozás esetén
  • Bármilyen emésztési probléma első jele esetén és azt követően (kólikát és hasmenést is beleértve)
  • Csikóknál, idősebb lovak számára
  • Kondícióromlás esetén

Möhöly Christa
www.equimins.hu


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

2017.11.03. Forrás: Equimins Hungary KFT.

Hozzászólások