Gondolatok a csikók táplálásáról

 


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

Gondolatok a csikók táplálásáról

Az optimális magzati fejlődés kulcsa a kanca megfelelő táplálása a vemhesség alatt.  Születéskor a csikó súlya körülbelül a kanca vemhesség előtti súlyának a 10 százaléka. Az egészséges csikó súlya gyorsan gyarapodik, fajtától függően a gyarapodás elérheti a napi 1,3 kg-t is. Kb. 8 hetes korára a csikó megduplázza születési súlyát és egyéves korára eléri a kifejlett ló súlyának 60-70%-át és magasságának 80-90%-t.

A csikó tápanyagszükségletét annak 2-3 hónapos koráig fedezi a kanca teje és a széna, amit elcsipeget mellé, illetve amibe belekóstol a legelőn. Már néhány hetes korában elkezd érdeklődést mutatni a szilárd táplálék után. Noha két hónapos kora után is még szopik a csikó, a kanca teje már nem biztosítja számára az összes szükséges tápanyagot, ezért célszerű a csikót bevezetni az önálló táplálkozás rejtelmeibe.

Először nem fog sokat elfogyasztani, csak kóstolgat, de fontos hogy ezt nyugodt körülmények között, a többi kifejlett ló táplálék iránti versengésétől távol tehesse meg. A csikó lassan eszik, eleinte csak csipeget ezért fontos, hogy ahonnan eszik, láthassa az anyját, még ha az nincs is ott a közvetlen közelében.

Jó, ha a csikó lehetőséget kap, hogy ide-oda futkározás közben kapjon be egy-egy ’falatot’, ez az emésztését is segíti. A táplálékot, amit a csikó nem fogyasztott el, ne hagyd ott, hanem ürítsd ki és tisztítsd meg az etetőt a következő etetés előtt.

Fontos szempontok:

  • A csikó testsúlya 1%-nak megfelelő mennyiségű táplálékot fogyaszt el naponta 2-3 etetésre osztva. A fenntartáshoz szükséges takarmány szárazanyag mennyiség a csikó 3 hónapos korában 2,8-3 kg, 6 hónaposan 4,5 kg, 1 éves korára 6,5 kg és 2 éves korára 8-9 kg.

  • Réti széna korlátozás nélkül legyen elérhető a csikó számára. Amennyiben lucernát is etet, a lucerna és a széna aránya 1:2 legyen. A magas rosttartalmú táplálék nem emésztődik meg megfelelően, amíg a bélrendszer mikrobás emésztése ki nem alakul, ez kb. a csikó 3 hónapos korában történik meg. Ennek elősegítésére ajánljuk a Micro Flora Balance koncentrált probiotikum pasztát 20 ml / nap adagolással 3 egymást követő napon át.

  • Szénhidrátokra is szükség van a csikó étrendjében annak energiaszükséglete miatt, és ezt a szálas takarmány ebben a növekedési szakaszban önmagában nem tudja biztosítani, DE a szénhidrátban (keményítőben) túlzottan gazdag táplálék csontfejlődési rendellenességeket okozhat. Lehetőség szerint etess zabot, lenmagot, és szárított répaszeletet is, de ne etess kukoricát vagy árpát, mert azok még rosszul emésztődnek.

  • A csikó növekedési üteme szükségessé teszi a fehérjében gazdag táplálékot. A táplálékának nyersfehérje tartalma legyen minimum 16% (kb. 680 gramm / nap egy 2-6 hónapos csikó esetében és 850 gramm / nap 1 éves korára).
  • A probiotikumok elősegítik a bélrendszer mikroflórájának kialakulását, az emésztőrendszer érettebbé válását, a jobb szálastakarmány hasznosulást, emésztést. Az Equimins Probiotikum készítménye kellemes ízű kiegészítő, amelyet ivóvízben, vagy a táplálékba keverve is adhatsz.

A csikó 1-2 éves kora között a növekedés üteme lassul, de a megfelelő táplálás továbbra is szükséges.

  • Ilyenkor is javasoljuk, hogy a réti széna korlátozás nélkül legyen elérhető a csikó számára, hogy a  jó minőségű szálastakarmány fedezze a csikó energia- és fehérjeszükségletét

  • A csikók számára fontos vitaminok és ásványi anyagok szervezetbe juttatására, a kiegyensúlyozott fejlődés elősegítésére érdemes táplálékkiegészítőt etetni. Fontos a kalcium és a foszfor aránya, mely ideálisan 1,2:1.  Az Equimins Dikalcium Foszfát terméke ideális táplálékkiegészítő magas biológiai értéke miatt, amelyben a kalcium / foszfor aránya 1,3:1. A kalcium foszfát szerepet játszik a csontok és a fogak, a vázrendszer, az izmok, az idegrendszer, a véralvadás és néhány enzim működésében.
A két évesnél idősebb csikók táplálkozási szükségletét már befolyásolja az is, hogy munkába lettek-e már fogva. Amennyiben még nem, akkor szükségletüket fedezni lehet szálastakarmány és táplálékkiegészítő együttes etetésével. Az Equimins Young Stock csikók számára készült kiegészítője nagyszerű kombinációja a fontos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz fontos probiotikumokat és az azokat tápláló prebiotikumokat, valamint Saccharomyces Cerivisae élesztőfajtát a hatékony rostemésztéshez. Ennek a kiegészítőnek az etetése minden fiatal ló számára a lehető legjobb az induláshoz és segít, hogy fejlett, jól izmolt lóvá fejlődjön.
A még növekedésben lévő és már munkát végző lovak táplálékszükséglete jelentősen megnő. Ez alatt az élettani igényhez és fajtától függő munkát értjük. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a munkavégzéshez szükséges kalória- és tápanyagigény a megfelelő tápanyagbevitel nélkül a növekedésben és fejlődésben okoz problémákat. Fontos, hogy az étrendjük tartalmazzon elegendő mennyiségű jó minőségű szálastakarmányt. Ennek mennyisége legyen a bevitt táplálék minimum 50%-a, még a kemény munkában lévő lovaknál is. A megnövekedett energiaszükségletet biztosítani tudod megfelelő kiegészítőkkel, olajokkal, például lenolajjal vagy szójaolajjal.

Ne feledd, hogy a megfelelő táplálás jelentősen befolyásolja az általános egészséget, megelőzhetők általa a fejlődési rendellenességek és számos betegség is.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcskondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad számára egyénre szabott táplálkozástani tanácsokkal is tud segíteni.

Email: info@equimins.hu Telefon: 30/9796 578.
Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu
 

2013.03.27.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins


Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956
 

 

Hozzászólások