Miért törnek el még a legjobb kobakok is?

Nem feltételezés, hanem tény, hogy a kobak életet menthet. Lovasként Te is jól tudod, hogy a lovak körül egy apró véletlennek is súlyos következményei lehetnek. Ennek ellenére meglehet, hogy Te is hajlamos vagy alábecsülni a veszélyt. Pedig inkább a kobak törjön, mint a fejed. Apropó törés: a Casco-tól most azt is megtudhatod, hogy egy komoly ütés hatására miért törnek el még a legjobb kobakok is.

Ez a cikk arról szól, amit egyetlen lovas sem szeretne kipróbálni, de mégis a lovaglás elkerülhetetlen része: a baleset. Muszáj beszélni róla, hiszen aki felül a lóra, az bizony le is esik. Ilyenkor csak a szerencse kérdése, hogy esés közben nem kerül-e az útjába egy pata, egy fa, ahogy az is, hogy a puha homokba, vagy épp a kemény aszfaltra érkezik-e. 

A kobak cserélhető. A fejed nem.

Egy lovasbaleset során fejed épsége döntően a kobakon múlik. És bár a sérülések tárháza szinte végtelen, az egyik legsúlyosabb eshetőség az, ha a fejed sérül, hiszen akár maradandó idegrendszeri károsodás lehet az eredmény. Nem túlzás tehát, amikor azt hallod, hogy kobak nélkül lóra ülni felelőtlenség

Természetesen a kobak megjelenése, kényelme, praktikus használata sokat nyom a latba, de az általa nyújtott biztonság a legfőbb tulajdonság – ez az, amiért meg- és felveszed.

Inkább a kobak törjön, mint a fejed

Fontos tisztázni, hogy a fejvédők nem örökéletűek, azért húzunk sisakot, hogy az károsodjon és ne a fejünk sérüljön. Egy sisaknak az az egyetlen dolga, hogy egy baleset során eltörjön, megrepedjen vagy a Casco sisak esetében az illesztéseknél nyíljon szét és ezáltal elnyelje az ütés erejét. A sisak anyagának kell tehát eltörnie ahhoz, hogy megvédhesse a tulajdonosának koponyáját. Bármekkorát eshet az ember, ha a bukósisak megsérül, akkor azonnal kötelező a csere, ugyanis nem láthatjuk, hogy a belső ütéselnyelő EPS hab mennyire károsodott

Tehát: ha egy komolyabb baleset során a kobakod eltört, szétnyílt az nem arra utal, hogy a fejvédőd silány minőségű volt. Sokkal inkább arra, hogy súlyos sérüléstől mentett meg

Valószínűleg a lovas életét mentette meg ez a kobak. Még 9 képünk van balesetben megsérült kobakokról.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. – Képek forrása: Riders4helmets

Casco mindig nagy hangsúlyt helyezett a sisakok által nyújtott biztonságra, ezért saját tesztlabort létesített, ahol folyamatosan teszteli mind a fejlesztés alatt álló, mind már a sorozatgyártásban lévő modelleket. A német cég tulajdonosa és igazgatója a nemzetközi sisakteszt-protokollokat kidolgozó bizottság tagja, a terület elismert szakembere.  

Persze más, amikor a töréstesztet egy kalibrált gép végzi, és megint más, amikor egy valós baleset során kell helytállnia. Nézzünk egy példát az utóbbi esetre.

Casco kobakokat viselnek a lovas rendőrök

A Készenléti Rendőrség állományába tartozó lovas rendőrök mind egyedileg logózott Casco PrestigeAir sisakot viselnek, ami viselőihez hasonlóan bizonyította már, hogy éles helyzetben is helyt áll.

Egy esetben egy lovas rendőr leesett megriadt lováról, aki reflexből maga mögé rúgva pont fejbe is találta lovasát. A kobak még a ló hatalmas erejű rúgásának következtében is a tervezett illesztés és törésvonalak mentén tört el, ezáltal is elvezetve a rúgás brutális erejét. A szerencsének és a Casco kobaknak köszönhetően így a derék lovas egy enyhe agyrázkódással és zúzódásokkal megúszta a rendkívül csúnya balesetet. 

A Készenléti Rendőrség állományába tartozó lovas rendőrök egyedileg logózott Casco PrestigeAir sisakot viselnek – Fotó: Haga Zsuzsanna

Mindig tartsd észben:

 • Kizárólag olyan kobakot használj, ami megfelel a biztonsági előírásoknak és a CE EN1384-es biztonsági Európai Uniós szabványnak.
   
 • Lovagláshoz használj kobakot. Természetesen a kerékpáros sisak is jobb, mint a semmi, de nem nyújtja azt a védelmet, amire lóháton igazán szükséged lenne.
   
 • Baleset esetén csak a megfelelően beállított és rögzített kobak véd.
   
 • Cserélni kell a sisakot ha egy bukás során akár csak minimálisan is sérül.

  Fontos tudnivaló hogy az ilyen jellegű védőfelszerelések jellemzően egyszer használatosak, tehát egy esetleges baleset során keletkező ütközés után kötelező lenne lecserélni őket. Már akár egy kisebb ütésnél, becsapódásnál is megváltozhat a sisak belső szerkezete, és azon a ponton már biztosan nem tud úgy helytállni, mint az bukás előtt, vagyis ideális esetben azonnali cserére szorul.
   
 • Az általános használat során a bukósisak anyaga idővel elöregszik, kiszárad és apróbb sérülések jelenhetnek meg a sisakon. A műanyagok esetében az UV sugárzás is fokozza a károsodást. Saját biztonságod érdekében esés nélkül is érdemes 5-6 évente lecserélni a fejvédődet.

Hallottál már a Casco cseregaranciáról?

Hogy ez mit is takar? Azt, hogy ha egy lovasbalesetben kobakod összetörik, a következőt féláron kapod meg.

Amikor megvásárolsz egy új Casco kobakot, a dobozában találsz egy cseregarancia-levelet, Austausch-Service felirattal. Ezt őrizd meg jól. Ha lovasbalesetet szenvedsz és összetörik a kobakod, vedd elő ezt a szelvényt és tüntesd fel rajta az adataidat. Csomagold be egy dobozba a törött kobakot, ragaszd fel a dobozra a szelvényt és küldd vissza a Casconak. 

Amint beérkezett a csomag a Cascohoz, ott a törött kobakot szemrevételezik, majd kiállítanak egy számlát a kobak árának feléről. Nincs más teendőd, mint ezt az összeget átutalni, majd figyelni a postást, aki hamarosan csenget vadiúj Casco kobakoddal. 

Amikor megvásárolsz egy új Casco kobakot, a dobozában találsz egy ilyen cseregarancia-levelet. Őrizd meg jól.

A Casco kobakokat keresd országszerte a lovasboltokban:

2017.04.27. Lovasok.hu

Hozzászólások