Lovastípusok – avagy karikatúra rólunk, lovasokról

Karikatúrával mutat görbe tükröt rólunk, lovasokról Nagy Zsófia. Te melyik típusba tartozol?

Sugdolózó (= erőszakmentes lókiképző):

Megjelenése: Amerikai sugdolózók teljes ruházatának lenyúlt/lekoppintott változata, made in Hungary. A lovas szakkifejezéseket csakis angol nyelven használja –elvégre a ló nem érti máshogy a suttogást…

Előfordulása: Általában a körkarámban, ha az nincs, bármiből képes megcsinálni – a többi karámból, betonból, jégből, vasból, fagylaltból…a körkarámon kívüli élet számára kizárólag külföldi sugdolózók által tartott kurzusokon való részvételben nyilvánul meg – maradék idejét az említett tanfolyamok részvételi díjainak előteremtésére fordítja…

Ismertetőjele: szabadidomítási gyakorlat címén lohol a lova után a pályán, Parelli-kötéllel, Monty-kötőfékkel, répabottal és egy rakás idevágó szakirodalommal a hóna alatt. Lovagolni még senki nem látta, de a ló már tud pacsit adni a boxban…
Motto: „Ha a lovarda kantárt raksz, meghal.”
Legnagyobb félelme: Egyszer visszabeszél a ló…
Mi lehet belőle: Ő úgy véli, a csúcson van.


Hagyományőrző lovas:

Megjelenése: Kizárólag a min. 100 évvel ezelőtt trendinek minősülő gúnyában, amit egyébként a hétköznapi élet egyetlen percében sem hajlandó levenni.

Előfordulása: Tradicionális/történelmi/ hagyományőrző menet/ felvonulás/díszbemutató élén/közepén/végén illetve a korhű ruhákat gyártó szabó műhelyében. Igen sok időt tölt továbbá a nyergesben a csizma fel-és levételével – de csizma nélkül sehova!

Ismertetőjele: Hetykére pödört bajusz, kivont kard, hangos beszéd, egy helyben idegesen sokat toporgó lovacska – beöltöztetve a fentebb már említett hacuka lovakra tervezett változatába…és sok bor.
Motto: „Huszárgyerek, huszárgyerek, szereti a táncot….”
Legnagyobb félelme: Bekerül egy társaságba, ahol a múlt helyett a jövőről beszélgetnek, és ott szmokingban kell megjelennie.
Mi lehet belőle: Ha bátrabb lesz, trükklovas, ha elgyávul lótartó hobbista. Opció lehet még a történelemtanár …


„Hello Kitty”:

Megjelenése: Kortól, nemtől és napszaktól függetlenül a rózsaszín és a pink létező összes árnyalatában pompázó lovaglónadrág, csizma, zokni, poló, kobak, pálca, hajgumi és ló.

Előfordulása: Kozmetikai szalon, szolárium stúdió, pláza, Facebook, végső esetben a lovarda – amikor már a ló ír sms-t, hogy begöndörödött a sörénye a párás levegőtől és lekopott a patájáról az illatos pataolaj.

Ismertetőjele: Az izzasztóba csillám betűkkel van belehímeztetve a ló neve egy cicás rajz társaságában. Ezen kívül a ló fenekén belenyírt/fésült/festett szívecske halmaz díszeleg.
Motto: „Szerintem Seherezádé (=a ló.megj:a szerk.) szeme színéhez nem annyira passzol a sárga strasszos fásli…”
Legnagyobb félelme: Betiltják a rózsaszínt.
Mi lehet belőle: Műkörmös – ha egy kicsit is megkomolyodik, lótartó hobbista.


Amatőr fogatos:

Megjelenése: Testalkatától teljesen eltérő szabású bokaverdeső répanadrág, abba betűrt kockás ing, hózentróger, gumicipő, posztókalap kis virággal és nagy pocak.

Előfordulása: Leggyakrabban vidéki terepen a száguldó fogat különböző részein: a bakon ülve, a bakon állva, a kocsirúd között fejjel lefelé lógva, a „nyerges” farkába kapaszkodva, a „rudas” farkába kapaszkodva, a lovak lábai között a porfelhőben és a mentőben.
Ismertetőjele: Lovagolni nem tud, viszont hajtani sem. Fogatát előszeretettel hintónak nevezi.
Motto: „Mit huppognak meg ugabugrának ezek a lúval…nem tuggyák, milyen az igazi lúsport!
Legnagyobb félelme: Egyszer felültetik egy ló hátára.
Mi lehet belőle: Amatőr fogatlan…


Trükklovas (a.Sándor Móric):

Megjelenése: Teljesen átlagos, normális ember benyomását keltő ruházat, mely általában még azt sem sejteti, hogy az illetőnek köze van a lovakhoz. A társaságában lévő lovasok akkor kezdenek el félni, amikor előveszi a 8 ponton rögzíthető golyóálló bukósisakot, kevlármellényt, térvédőt, könyökvédőt, és meggyújtja a tűzkarikát…

Előfordulása: Különböző lovardákban, vágtában hátrafelé fénysebességgel közlekedő lovon hasalva, fejenállva, fel-le ugrálva, illetve filmforgatásokon jelmezben és életveszélyben. Nyugalmi helyzetben még senki nem látta.

Ismertetőjele: Adrenalinfüggő, a lépés, ügetés, vágta jármódok számára nem jelentenek kihívást. Állítása szerint van olyan csontja, ami még nem tört el – de ez csak legenda. Lova neve: Spongyabob.
Motto: „Olyan nincs hogy nem lehet…”
Legnagyobb félelme: Chuck Norris.
Mi lehet belőle: Előbb-utóbb por és hamu…


Távlovas:

Megjelenése:120 kg feletti átlagos testsúly (lóval együtt), babaarc, sztenderd lovasgatya és velúr hopilett sportcipővel kombinálva, fényvisszaverős kobak és kukásmellény, rákötözve a sorszám. A lovon jobb esetben van egy nyereg és egy kantár is.

Előfordulása: Vagy jön valahonnan, vagy megy valahová…Mindezt kizárólag a másfél méteres magasságkorlátot meg nem haladó hiperaktív arab lovacska hátán teszi.

Ismertetőjele: kilométerhiányban szenved.
Motto: „Bakker, csak megállni ne kelljen…”
Legnagyobb félelme: Felültetik egy frízre
Mi lehet belőle: Zsoké, ha 42 kg alatti testsúllyal és max.156 cm magassággal rendelkezik.


Angol stílusú hobbilovas:

Megjelenése: Angol márkájú méregdrága hófehér bricsesz, piros vagy fekete zakó, hófehér ing, tükörfényesre suvickolt csizma, hófehér kesztyű, nyakkendő, nyakkendőtartó, bársonykobak masnival, esetleg egy ló is, lehetőleg angol telivér. Lovagolni nem tud, de szeret, ha esik akkor nagyot, a nyeregben eltöltött néhány percig viszont rendkívül jól néz ki.

Előfordulása: leginkább puccos lovasboltokban, díjugrató versenyeken (gyalog), vadászlovaglásokon (kocsival), olykor lovaspályán (térdelve és homokot köpködve…)

Ismertetőjele: A lova mindig hamarabb ér vissza az istállóba ha kilovagol…
Mottó: (lassan, tagoltan artikulálva, fél pohár viszkivel a kezében): A lovassportból, hölgyeim és uraim, nem lehet presztizskérdést csinálni!


Nagyonlaza Westernlovas:

Megjelenése: Rojtos bőrnaci, kockás ing, vasalt talpú weszkócsizma, pörgős-zörgős sarkantyú, weszkókalap, lasszó. Gyalog nemigen látni, ha mégis, akkor az egyik kezében weszkónyereg van, a másikban egy ló.

Előfordulása: Lovaspálya, weszkóverseny, kocsma, lovaspálya, weszkóverseny, kocsma…

Ismertetőjele: Sarkantyúzörgés, csizmakopogás. Ritkán beszél, akkor is inkább a lovához.
Mottó: Nem iszunk inkább egy sört?…
Legnagyobb félelme: Egyszer zablát kell tennie a lova szájába.
Mi lehet belőle: Filmszínész. Persze lovas.


Díjlovas:

Megjelenése: Az izzasztó színével szigorúan passzoló lovaglónadrág, tükörfényes díjlovas csizma (német import), külföldi lótáp reklámjával dekorált póló és mellény (német import), 170 cm-nél nem alacsonyabb agyonidomított díjló (német import)…

Előfordulása: Kizárólag fedeles lovarda, esetleg szabadtéri lovaspálya de csakis nagykantárral, négy lábra fáslizott, letakart lóval, 20×60-as négyszögben. Látható még olykor terepen, ha a ló elragadja és kicipeli az istállókapun…

Ismertetőjele: A ló ápolófelszerelése több helyet foglal el az istállóban mint maga a ló.
Mottó: Ha a külső száron leadott félparade-ot nem követi a belső szár arrettolása, akkor a ló nyaka a második és harmadik csigolya között nem megfelelő szögben törik meg, ezáltal a külső hátsó láb inaktivitása a belső első láb előnytelen terhelésével együtt azt eredményezheti, hogy a lépés hossza a bírók előtt nem lesz elegendő a 62 ponthoz…
Legnagyobb félelme: A ló nyaka nem „kerekedik”, a vágtaugrások „laposak”, a piaff nem elég „mély”, a lépés nem „térölelő”…Vagy kibakol a ló a négyszögben.
Mi lehet belőle: Lótartó hobbista, sakkjátékos.


Lótartó hobbista:

Megjelenése: Lila, rózsaszín vagy benettonzöld suhogós melegítőfelső, a lovagáshoz abszolúte alkalmatlan passzos cicanadrág, esetleg lötyőgős bokaverdeső farmer, fehér kocogóscipő, leginkább fehér zoknival, lovaglókobak. A lóra mindig sámliról száll fel, ha akad valaki aki megfogja addig a kantárt. A nyeregben eltöltött idő az időjárási viszonyok és a ló kedélyállapotának függvényében 2-8 percig terjedő intervallum lehet – de esés után mindig visszaül…

Előfordulása: Kizárólag szombat – vasárnap: az istállófolyosó, nyerges, patamosó, karám, istállóbüfé, lovaspálya széle (csakis nézelődés szintjén), lovacskája boksza, sarki kocsma.

Ismertetőjele: A ló nevének magas fejhangon való gügyörészése az istálló parkolójától egészen a bokszajtóig, és még tovább …Valamint bugyirózsaszín izzasztó a bokszajtón, hupilila patakaparó és ápolódoboz, strasszkővel kirakott lovaglópálca, sárga-piros kockás polárfásli és hányászöld lótakaró.
Mottó: Ó, drágám, ma nincs kedved terepre menni, semmi baj, visszamegyünk szépen a bokszocskádba, levesszük azt a csúnya nyerget és eszegetheted tovább a finom kis szénádat nyugodtan… Majd a jövő héten megint megpróbáljuk…
Legnagyobb félelme: Nem ad puszit neki  a lova, amikor megérkezik az istállóba, elfogy a kockacukor.
Mi lehet belőle: Nagy valószínűséggel marad Lótartó hobbista, amíg egyszer össze nem töri magát terepen. Azután pedig vesz egy palotapincsit.


Profi bérlovas:

Megjelenése: Agyonmosott múlt század divatja szerint kockázott lovaglónadrág, tornacipő és hopilett, bársonykobak (macis mintával), lófejes lovaglópálca. Csakis 16 év feletti lóra ül fel, ami az oktató hangjára is működik. Egyébként nagyon bátor, mindig fél órával az edzés előtt érkezik, hogy a tapasztalatait és tudását megoszthassa a bérlovarda kezdőbb lovasaival… Ebbe természetesen nem tartozik bele a pályahomok összetételének és ízének kielemzése, amit a „rövid vágtát” veszényszó elhangzását követően van szerencséje behatóan megismerni …

Előfordulása: Többnyire bérlovardák környékén, illetve igen gyakran az orvosi ügyeleten.
Ismertetőjele: Egészen addig ő a földkerekség legnagyobb lovasa, amíg más ül a lovon. A lóraszállás gyakran több ideig tart neki, mint maga az edzés, a „Lóról” vezényszót pedig még életében nem sikerült kivárnia.

Mottó: Hogy ma én üljek fel?… Arra a lóra?… Lehetetlen…
Legnagyobb félelme: Az a katicabogár a bokor levelén mindjárt éktelen zajt csap és megugrik a lova. A nejlonzacskót felkapja a szél és zörög. A fedeles tetejét rázza a szél. A ló füle mozog.
Mi lehet belőle: Ha meggazdagszik, Lótartó hobbista


Csikós:

Megjelenése: Sztenderd csikósruha, a bőgatyás, rojtosinges változat, nagyfatertól örökölt, valamint puha bőrkalap, a szélére szegfű tűzve, és persze  karikásostor. A ló nyakában csengő, a hátán patrac, a fején sallangos csikóskantár.

Előfordulása: Bárhol, ahol akad elég tetemes nézősereg és bor… Általában ágaskodó, ülő vagy fekvő lovon látható, karikásostorral a kezében.

Ismertetőjele: A lónak kizárólag a vágta jármódját ismeri, a karikással alszik.
Mottó: Hhhinnye… azt az összeborult szentséges szűzmáriáját, annaka menyecskének ottan takarosabb fara van mind a lovamnak!
Legnagyobb félelme: Elszáll a csapó a karikásról és nem tud csergetni…
Mi lehet belőle: Már mindenen túl van…


Vagány Ugrólovas:

Megjelenése: Lónyállal dekorált fehér bricsesz, piros zakó, két számmal nagyobb kobak, egy számmal kisebb csizma. Általában igen csapzott, mivel mindig éppen siet a pályáról a melegítőbe, a melegítőből a nevezési irodába, a nevezési irodából a lószállítóhoz, aminek az oldalára kötött vezetőszár végén az előbb még ott volt a ló is…Előfordulása: A pályán kizárólag előmelegített lovon, ugrás előtt, felett vagy mögött, illetve két ugrás között vágtában, valamint halálpontosan 100 cm-es lépésekkel közlekedve a versenyszám előtt gyalogosan is látható.

Ismertetőjele: Segédszár, martingál, kispelham, nagypelham, gouge, feszítő, hackamore. Többnyire mindez egyszerre van a lovon, máskülönben nem tudja megfékezni a pályán… Ritkán esik a lóról, de akkor kivétel nélkül mindig a vizesárokba. Halálos ellensége a Díjlovas.
Mottó: Félfelvétel?… Hát az meg mi a fene?…
Legnagyobb félelme: Bekerül az olimpiai csapatba. És a tanügetés.
Mi lehet belőle: Lótartó hobbista, Angol stílusú hobbilovas, Öttusalovas vagy bármi, csak Díjlovas ne…


Öttusalovas:

Megjelenése: Bal kézben futófelszerelés, hátán a vívócucc, rajta klasszikus lovasruha, alatta úszódressz, jobb kezében lovaglópálca, affene, a fegyver a lőtéren maradt…

Előfordulása: Heti kétszer az uszodában, heti négyszer a futópályán, kétszer a lőtéren, háromszor a vívóteremben, maradék napokon a lovardában. Ott is inkább a vágtapályán, az aznapra számára kisorsolt idegbeteg szemdüllesztős telivér hátán, ami a lépés-ügetés jármódokat többnyire nem is ismeri. De nem baj mert az ugrópályán úgyis „idő van”…

Ismertetőjele: Mindig megpróbál jobb oldalról felszállni a lóra. Az ugrások előtt becsukja a szemét. Lovagolni nem tud.
Mottó: Fennmaradni, fennmaradni, fennmaradni….
Legnagyobb félelme: Kétszer ugyanarra a lóra kell ülnie. Ami legutóbb is földhöz vágta, ugye…
Mi lehet belőle: Lehetne belőle Vagány Ugrólovas, ha vagány lenne és tudna ugratni…


Zsoké:

Megjelenése: A bohócöltözékkel szoros rokonságban álló színes zsokéruha. A lovaglópálca és a zsoké gyakorlatilag elválaszthatatlanok.

Előfordulása: Zsokényereg, alatta 120 km/h-val száguldó telivérrel.
Ismertetőjele: A távolságtól függően növekvő vagy csökkenő méretű színes paca, egy lóhoz hasonlító sötétebb pacán, állandó jellegű mozgásban.
Mottó: Akkor most mi legyen, nyernem kell a futamot vagy veszíteni?….
Legnagyobb félelme: Meghízik 42,5 kg-ra.
Mi lehet belőle: Sztárzsoké, Szegény zsoké, Nyugdíjas zsoké, Vesztes zsoké, Győztes zsoké, Megbundázott zsoké…

 

Írta: Nagy Zsófia
Illusztráció: Várkonyi Andrea
Frissítve: 2012.03.06.,2017.08.01.

Hozzászólások