Kismamák a nyeregben? 10 tipp lovagláshoz várandós anyukáknak

Alaposan megoszlanak a vélemények, ha arról esik szó, szabad-e a várandósság idején lóra ülni, avagy sem. A végső döntés természetesen – az orvossal való konzultáció után – mindig a kismama kezében van.

Ha a lovaglást mellett döntesz, olvasd el praktikus tanácsainkat, melyeket annak ismeretében állítottunk össze, hogy minden egyes kismama és minden egyes terhesség más és más. Az, hogy szabad-e áldott állapotban lóra ülni, elég vitatott téma, a leghelyesebb azonban, ha a kismama az orvosa bevonásával dönt erről. Vannak orvosok, akik úgy gondolják, hogy a lovaglás nem biztonságos ebben az időszakban, miközben mások azt javasolják pácienseiknek, hogy folytassák csak azt, amit eddig csináltak, amihez a testük már hozzászokott.

Bárhogy is határozol, csak a saját és gyermeked szempontjait vedd figyelembe, semmiképpen se a lovad edzéstervét figyelembe véve, vagy az edzői elvárásoknak megfelelve dönts. Lesz még elég versenyszezon!

10 tipp, mire figyelj, ha várandósan lóra ülsz:

  • Hallgass a testedre, az ösztöneidre! Ha bármilyen kétséged van, hogy lóra ülj-e, nyugodtan hagyj ki egy napot, hetet, vagy akár hónapot és figyeld meg, hogy érzed magad fizikailag és mentálisan.
  • MINDIG viselj kobakot. Talán ezt nem is kell mondani. Bölcs döntés más védőfelszerelést is viselni lovaglás közben. Vannak védőmellények, amelyek az első hónapokban még megfelelően illeszkednek és kényelmesek is. A láthatósági mellény szintén jól jön, ha forgalmas utak közelében, vagy olyan területen lovagolsz, ahol esetleg vadászat folyhat.
  • Mindig legyen nálad frissítő és kerüld a túl hideg, vagy túl meleg időben való lovaglást. Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre, mert sokat segít abban, hogy elkerüljön a terhesség alatt oly gyakori szédülés, ami a földön állva is kellemetlen, de a nyeregben ülve különösen rossz élmény lehet. Nyáron kerüld a nap legmelegebb óráiban való lovaglást.
  • Legyen veled egy jó barát. Azon az alapvető, mindig és mindenkire érvényes jó tanácson kívül, hogy soha ne menj egyedül terepre, kísérődre nem csak vészhelyzetben lehet szükséged. Hasznos segítség lehet, ha segít felszállni a nyeregbe, vagy ha megfogja a lovadat felszálláskor. És természetesen mindig legyen nálad mobiltelefon.

  • Bónusz tipp: viselj kényelmes melltartót!Megfontoltan válassz lovat. A várandósság nem az az időszak, amikor bizonyítanod kellene, hogy mit is tudsz a nyeregben. Ne ülj fel ijedős, képzetlen, robbanékony, vagy problémás lovakra. A nagy mozgású lovakat nehezedre eshet kiülni.
  • Nyújtás és bemelegítés. Végezz néhány könnyű bemelegítő gyakorlatot, mielőtt nyeregbe szállnál, a munkát pedig kezdd lépésben végzett idomító feladatokkal. Így lesz időd belerázódni a lovaglásba. Ne felejts el szüneteket beiktatni az edzésbe.
  • Kerüld a kellemetlen meglepetéseket. A szabadon kószáló kutyák, hirtelen zajok, ismeretlen tárgyak a legnyugodtabb lovat is megijeszthetik. Lovaglás előtt végezz egy gyors szemlét a pályán és pakold el a lovad számára esetleg rémisztő tárgyakat. Ha több lovas dolgozik a pályán, csak akkor lovagolj be te is, ha tudod, hogy mindegyikük ura a lovának.
  • Használj kényelmes nyerget. A lovaglási szokásaidon változtatnod kell ebben az időszakban: kevesebb ugratás, több síkmunka. Megeshet, hogy a megszokott nyerged már nem tűnik annyira kényelmesnek, ilyenkor érdemes lehet kipróbálni más nyergeket is, melyek neked és lovadnak is egyaránt kényelmesek. Egy puha nyeregülés borító is jó szolgálatot tehet ebben az időszakban.
  • Add lejjebb az elvárásaidat. Tedd egy-két lyukkal lejjebb az akadályrudakat, gyakorold többet a síkmunkát, vagy csak menj ki egy laza tereplovaglásra. Futószárazz, vagy próbáld ki a földről való munkát a lovaddal – meg fogsz lepődni rajta, mi mindenre vagytok képesek.
  • Kapcsolj ki és élvezd a lovaglás adta örömöket. A lovak nagyon sokat segítenek a stressz csökkentésében ami rád és gyermekedre egyaránt kedvezően hat. Ráadásul ha megérkezik a baba, egy darabig nem nagyon lesz időd arra, hogy lovagolj, ezért élvezz ki minden pillanatot ebben a különleges időszakban.

Szerinted szabad lóra ülnie egy várandós kismamának?
Várjuk a tapasztalatokat, véleményeket, jótanácsokat!

2014.06.25. Fordította: Sebestyén Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Savvyhorsewoman.com
Képek forrása: Pinterest.com

 

Hozzászólások