Megfordult a fejedben a lóúsztatás gondolata? Ezeket a pontokat tartsd észben!

A lóval való úszás igen magas szintű lovastudást követel. Elengedhetetlen a ló alapos ismerete, a maximálisan kialakított bizalom, a felelősségtudat és a profi lovas (és úszó) tudás.

Ha valaki úgy dönt, kipróbálja, milyen érzés percekre elrugaszkodni a talajtól a víz apró hullámai között lóháton, számolnia kell vele, hogy számtalan veszélyt tartogathat az élmény. Ennek ellenére szükségesnek tartjuk kicsit mélyebben írni róla, hiszen a témában megjelent sok-sok lenyűgöző videó, fotó a világhálón a nyári kánikula idején sok lovast sarkallhat arra, hogy kipróbálja a lóval való közös úszást.

A ló úsztatása egyébként más országokban bevált edzésmódszer, hiszen az úszás ugyanolyan jótékony hatással van a ló szervezetére, mint az emberére. Az úszás úgy mozgatja át a ló minden egyes porcikáját, hogy közben semmilyen terhelés vagy rázkódás nem éri az ízületeket, csontokat.

A sok esetben kifejezetten erre a célra kialakított speciális medencékben történő úsztatással nem csak kiválóan növelhető a ló állóképessége és részét képezheti a versenyre való felkészítésnek, de az esetleges sérülések utáni rehabilitációban is hatékonyan működik.

Ne fürdess olyan vízben, ahol tilos!

Hazánkban talán azért sem annyira elterjedt edzésforma a lovak úsztatása, mert igen kevés rá a lehetőség. A szabad strandok többségébe még kutyát sem szabad bevinni, nemhogy lovat. Ha mégis tudsz olyan helyet, ahol esetleg lehetőség nyílna egy kis úszásra, az sem biztos, hogy más szempontokból nézve megfelelő.

Bármilyen tópartot választasz magadnak, előtte alaposan fel kell térképezned a területet. Tudni kell például, hogy a ló épp ugyanolyan könnyen botlik a vízben, mint kint a szárazföldön. Egy-egy szikla, nagyobb kő nem csak esést eredményezhet, de akár fel is sértheti a ló lábát.

Ne kísérletezz olyan partoknál, ahol gyakran látsz horgászokat. Egy-egy elszabadult úszó horoggal szintén balesetet, sérülést okozhat.

Végezetül nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy amíg a Te pehelykönnyű súlyodat a vízfenéken húzódó iszapos talaj könnyedén megtartja, addig a ló fél tonnás súlyával könnyen elsüppedhet és beleragadhat. Azontúl, hogy balesetet okozhat, pánikszerű menekülést válthat ki a lóból, ahogy az is, ha a víz hirtelen mélyül.

Soha ne menj egyedül lovat úsztatni

Ahogy már azt a cikk elején kihangsúlyoztuk, a lóúsztatáshoz profi lovastudás szükséges. Ha a ló számára teljesen idegen a vízpart, javasolt egy tapasztaltabb lóval megismertetni vele a helyzetet. De mindenképpen legyen melletted valaki, aki a partról segítséget nyújthat probléma esetén.

A ló irányítása vízben nehezebbé válik, így ha szárazföldön előfordul, hogy kicsúszik a kezed közül az irányítás, semmiképp ne próbálkozz a vízben. Szárazföldön a ló egyszerűen elvágtat, de a vízben szörnyű következményekkel járhat, ha hagyod eltávolodni a lovat. Előfordulhat, hogy pánikhelyzetben a part helyett a mélyebb, ismeretlen vízszakaszt választja, eltávolodik, nem tud kijönni és végső soron akár el is merül.

A lóúsztatás mindenekelőtt a felszerelések eltávolításával kezdődik, hiszen a nyereg tönkremegy a vízben. Éppen ezért épp ugyanolyan kiválóan kell tudni lovagolni szőrén, mint nyeregben. A ló szőre a vízben ráadásul csúszósabbá is válik, ami még inkább megnehezíti a lovas dolgát.

Vedd le tehát a nyerget, az ínvédőt, a cipőd és a pólód, de a kobakodat semmiképp sem! A ló teljesen máshogy mozog vízben, mint szárazföldön. A talaj iszapossága miatt, a víz ellenállása végett sokkal nagyobbakat szökken, ami első alkalommal meghökkentő lehet. Ha pedig leesel a sekély vízben, épp ugyanúgy beütheted a fejedet, mint bárhol máshol.

Mellette vagy lóháton történjen az úsztatás?

Ha a lovat sikerült megbarátkoztatni a vízzel, teljesen nyugodt és nem áll ellen, hogy beljebb vezesd, akkor a következő lépés, hogy eldöntsd a ló hátán maradsz vagy mellette fogsz úszni. A ló kondíciója lehet elég erős ahhoz, hogy úszás közben képes legyen elbírni a plusz súlyt, azonban számolni kell vele, hogy ez igen megterhelő feladat és sokkal gyorsabban elfárad.

Ugyanakkor észben kell tartani, hogy egyáltalán nem biztos, hogy elbír, ami szintén pánikot válthat ki belőle vagy akár el is merülhet, így a legjobb lecsúszni a hátáról ha azt érzed, hogy a paták elrugaszkodtak a talajtól.

Ha ezeket a pontokat figyelembe véve úgy döntesz, hogy lovas tudásod elegendő és a lovad is alkalmas az úsztatásra, válassz olyan napot, amikor teljes a szélcsend, hullámoktól nem zavaros a víz és teljesen nyugodt a környezet. Úsztatást követően épp olyan könnyen megfázhat a ló, mint ha az istállóban slaggal mostad volna le, éppen ezért fontos, hogy miután kijöttetek a vízből ne állj vele a hűvösbe és jártasd mindaddig, míg teljesen meg nem szárad a szőre.

2018.07.25. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótók forrása: Pixabay.com