Spanyol-Norman ló – Spanish-Norman horse

Spanyol-Norman ló – Spanish-Norman Horse

 

A fajta eredete és története

A ritka és különleges Spanyol-Norman fajta, az újratenyésztett középkori lovagi csatamén magára vonja a lórajongók figyelmét az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. “A múlt csataménje a mai kor sportlova”.

A hatalmas harci ló, amely a csatamezőkön vágtatott át, és vezette a vitézeket a győzelembe… A keresztes lovagok paripái az Agincourt-i és Poitiers-i csatákból történelmileg és örökléstanilag is újra lettek tenyésztve a spanyol Andalúz és a francia Percheron fajtákból.

Allan H. Hamid, a Spanish-Norman Horse Registry Inc. (Spanyol-Norman Fajta Iktatóhivatal Rt.) elnöke 1996-ban bejelentette, hogy 32 Andalúz csődör volt a fajta alapítója. 30 Andalúz csődör az U.S.A.-ból, míg 2 Kanadából származik.

A Spanish-Norman Horse Registry Inc. 1991-ben alakult, hogy dokumentálja a családfáját ennek a csodálatos és egyedülálló sportló-fajtának. Allan Hamid, az Iktatóhivatal alapítója (aki egyébiránt történelemtanár és kiváló Andalúz tenyésztő Connecticut-ban) megállapította, hogy mind az Andalúz mind a Percheron fajtáknak Berber ősei vannak. A korai spanyol lovak részt vettek a mára elveszett középkori francia Norman lovak tenyésztésében. Ezek a Norman lovak a középkorban alapító állományként szolgáltak a középkori csatalovak tenyésztésében. A Norman ló ugyancsak “közreműködött” a Percheron fajta tenyésztésében is. Hamid kutatási eredményeit alátámasztják Dr. Gus Cothran tanulmányai a Kentucky egyetemen, aki hasonlóságokat talált a két fajta vérmintáiban.

A fajta jellemzői

Egy sokoldalú sportló, a Spanyol-Norman örökölte az Andalúz fajta szépségét, bátorságát, valamint a Percheron fajtától az alakját, csontozatát és erejét.

A fajta 155 és 172 cm magasságú, túlnyomórészt szürke színű, de pej és fekete is lehet. Nagy lófajta, kifejező szemei, valamint hosszú, méltóságteljes nyaka van, vállai hátrébb állnak a szokásosnál, s folytatódnak rövid hátában. Ezen kívül igen erősek a lábai. Azért lettek tenyésztve, hogy szabadon, rugalmasan mozogjanak, folyékony legyen a mozgásuk.

A Spanyol-Norman lovak különböző versenyszámokban indulnak: ugrás, fogathajtás, díjlovaglás és eventing. Ezeken kívül még parádékon szoktak szerepelni, és kiválóak hobbilovaknak vagy bemutatókra, valamint (természetesen) középkori játékokon.

 

Fordította: Tyr
Frissítve: 2023.05.22.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások