Rottal
A fajta eredete és története
A Rottaler vagy Rottal a délkelet-németországi bajor régió déli részéből származik, és az egyetlen bajor fajta. Nevüket a Rott folyóról kapták, ami átfolyik a területen.
A fajta története a 10. század fordulójára nyúlik vissza, amikor ismételt hun támadások után a bajorok végre el tudták űzni őket. Sok állatuk hátramaradt azonban és a helyi farmerek egyszerűen a saját fogyatkozó állatállományukhoz adták őket. Ezelőtt a helyi állatok vaskosabbak voltak és tarpán eredetűek, míg a hun lovak türkmén típusúak, kisebbek, tüzesebbek és mozgékonyabbak voltak.
Ennek a két típusnak a keresztezése volt a Rottal fajta alapja, melyet sok sok éven át tenyésztettek. Csak a 18. században hoztak létre egy hivatalos méneskönyvet, és akkoriban a fajta egy csendesebb állattá fejlődött, amit málháslóként és a katonaságban alkalmaztak. A II. világháború után egy nehezebb állatra volt szükség, így Oldenburgi vért is hoztak a tenyésztésbe a méret és az erő növelésére.
Az 1960-as években a mezőgazdaság gépesítése következtében az emberek a melegvérű állatok felé fordultak, melyek alkalmasak sportolásra és bemutatókra. Ma a Rottal a kormány védelme alatt áll, hogy életben tartsák vérvonalát, de egy nagyon ritka fajta.
A fajta jellemzői
Átlagos marmagassága 162 cm. Bármilyen szín megengedett, kivéve a tarka. Csendes és könnyen kezelhető ló, hátasklóként, könnyű mezőgazdasági munkára, kocsihúzásra és a katonaságban használják.
Fordította: Szakál Bianka
Frissítve: 2023.04.13.
Fotó: Pixabay