Mit eszik az újszülött csikó?

Az újszülött csikó kezdetben anyatejjel táplálkozik, ami nem meglepő egy emlősállat esetében. Sőt, kifejezetten elvárás.

A kiscsikó születése után már két órán belül szopik, és az első hónapban nem is fogyaszt mást, mint anyatejet. A kancatej nemcsak teljes értékű táplálék a csikó számára, hanem immunerősítő is. A fiatal állat esetében tulajdonképpen nem beszélhetünk immunrendszerről, mert szervezetében a születésekor nincs ellenanyag. Ez a föcstejjel (ami nem más, mint a kancatej az első 24-36 órában) kerül a szervezetébe.

A föcstej tartalma eltér a normál kancatejtől: magas benne az immunitásért felelős sejtes alkotórészek és a nagy molekulájú anyagok (fehérjék és ásványi anyagok) száma. Mivel ezek az anyagok nem jutnak át a placentán a vemhesség során, viszont a csikó életben maradásához ezekhez mielőbb hozzá kell jutnia, erre a tej és a szoptatás a legkézenfekvőbb megoldás. Az immunanyagok egy része aktív módon, a vékonybélen keresztül, másik része pedig passzív módon szívódik fel. A csikó saját immunrendszere általában 70-72 nap alatt fejlődik ki, addig a föcstej biztosítja számárra a betegségekkel szembeni védettséget.

A fiatal csikó enzimrendszere eltér a felnőtt állatétól, a gyomrában nincs fehérjebontó enzim és nincs sósavtermelés, ez csak körülbelül egy hónapos korában alakul ki. A lótej tejcukortartalma igen magas: 6-7%, melynek bontását a laktáz enzim végzi. Ez az enzim azonban csak azoknál az állatoknál alakul ki, amelyek csak tejjel táplálkoznak. Mennyisége az elfogyasztott tejmennyiséghez igazodik, később a tejfogyasztás elmaradásával teljesen meg is szűnik. Az egyéb szénhidrátok lebontásáért felelős maltáz, szacharáz és alfamiláz enzim is csak egy hónaposan alakul ki a csikó gyomrában. Ezzel magyarázható az árván maradt csikók cukrozott tejjel való itatásakor kialakuló rendszeres hasmenés. Az általunk használt répacukor lebontása ugyanis mikrobiális úton, a vastagbélben történik, ezzel hascsikarást és hasmenést okozva az állatnak. Amennyiben tehát szükséges, kizárólag kancatejpótló szerekkel etessük.

Ha árván marad a kiscsikónk, az első és legfontosabb teendő, hogy föcstejhez juttassuk akár más kanca révén. Felneveléséhez a legjobb, ha megpróbálunk dajkakancát találni, ami sajnos nem egyszerű feladat. Érdemes ezekhez a feladatokhoz a környéken dolgozó állatorvosok segítségét kérni.

 

Szerző/Forrás: Háziállat Magazin
Frissítve: 2023.04.18.
Fotók: Canva

Hozzászólások