Csikómustra Dióspusztán

Overdose első, Magyarországon nevelkedő csikói néhány hét múlva a versenyistállókba kerülnek, hogy megkezdjék tréningjüket. A Dióspusztai Ménes nyílt napján főleg rájuk voltak kíváncsiak látogatók a csaknem 30-30 yearling és választási csikó, valamint az anyakancák és a fedezőmének mellett.

Vajon melyik másfélévesből lesz a legjobb versenyló? Vajon ki nyeri a Derby-t, a Kancadíjat? Melyikük a legjobb választás? Melyik ménnek vagy kancának az utódai tűnnek a legjobbnak, a legszebb külleműnek, a versenyzésre legalkalmasabb természetűnek? Erről folytak a beszélgetések órákon át a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesében, ahol a nyílt napon összesen 27 másféléves csikót nézhettek meg közelebbről is az érdeklődők.

Ez az a korosztály, amelyre a trénerek és a futtatók is a leginkább kíváncsiak, hiszen ők kerülnek most ősszel a versenyistállókba és kezdik meg a tréningezésüket. Elméletileg a ménes számára is nagyon fontos ez az időszak, mert a versenylovak eladására az egyik legkedvezőbb időszak a yearling kor.

Természetesen a másfélévesek közül Overdose hat csikója számított a fő attrakciónak, akik érdekes módon küllemükben inkább az anyai vonalat örökölték. Igaz, apjuk egy-egy vonását is fel lehetett fedezni néhányuknál.

Overdose egyik csikója Allonyától: Allegro, pej kanca

Rajtuk kívül azonban még 21 másik másfélévest is megcsodálhattunk a legelőn. Közülük a legtöbben (szintén hat csikó) a francia Listed versenyekben, középtávon eredményes Pigeon Catchertól született, akinek Overdose-hoz hasonlóan ez lesz az első tréningbe kerülő évjárata. Mellettük az egyre eredményesebb Steady As A Rock utódai, valamint Ryan két, illetve Saldenzar és Kegyúr egy-egy csikója legelészett a többiek között. A külföldről vemhesen behozott kancáknak köszönhetően egy-egy Monsieur Bond, Dunkerque és Linngari apaságú telivért is megnézhettek a látogatók.

A yearlingeknél is népesebb csapatot alkotott a 29 másféléves csikó, akik között szintén a sárga szín volt az uralkodó Steady As A Rocknak és Pigeon Catchernek köszönhetően. Külön érdekességnek számítottak a ménes kancáinak külföldi fedeztetéseiből született kiscsikók. A dióspusztai menedzsment ugyanis a cseh Napajedlába, a Sadler’s Wells apaságú Pouvoir Absolu-höz, valamint Egertonhoz, Franciaországba, az Invincible Spirittől származó Captain Marvelous-hoz, valamint Németországba, a sprinter Amico Fritzhez és az idős, Big Shuffle apaságú Kalatoshoz vitte reményteljes kancáit fedeztetni.

A ménesben jelenleg öt fedezőmén áll, akik közül Steady As A Rock a legnépszerűbb, de a Franciaországból érkezett Simplex is bizonyára felkeltette a hosszútávra tenyésztők érdeklődését. A szürke színét és nagy méretét gyakran örökítő Fairlipy első Magyarországon született utódai idén kétévesek, míg Ryannek már láthattuk néhány utódját a pályán. Pigeon Catcher utódainak bemutatkozására pedig a jövő évig kell várni.

2016.08.30. Írta és fotózta: Vonczem Gabriella
Kiemelt kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások