Shetland póni

Shetland póni

 

A fajta eredete és története

A shetlandi póni Európa egyik legősibb lófajtája, a Shetland-szigetekről származik. A szigeteken a Golf-áramlat teremtette óceáni klíma van, viszont a talaj köves, a növényzet nagyon szegényes, a klíma zord. A shetlandi póni típusát ezek a természeti körülmények formálták, és így egy egyedi jellegzetességekkel bíró fajta alakult ki.

Azt feltételezik, hogy a szigetekre az ember közvetítésével kerültek be. Legnagyobb valószínűséggel a shetlandi pónik az Észak-Skóciában élő törpenövésű póniktól származnak. Az viszont biztosnak vehető, hogy a normannok előtti időben a szigeteken a lovak már előfordultak.

Kezdetben a póniknak a szigetvilágon túl nem volt jelentősége. Az 1800-as évek elejéig a vadlovak módjára szaporodtak, majd ezt követően indult meg tervszerű tenyésztésük. Az első „Shetland Pony Stud Book Society” 1890-ben jelent meg. Tenyésztő szervezete a The Shetland Pony Stud Book Society (Shetland House, Scotland 22 York Place, Perth PHZ8EH). Nálunk a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete a fajta fenntartója, de szinte minden országban van elismert tenyésztő szervezete.

A fajta jellemzői

A shetland póniknak két típusát különítjük el. Az eredeti típus a George Vane-Tempest, Londonderry V. márkija által 1870-1873 között alapított ménesből származó pónik képezik számos fajtatiszta tenyészet alapját a világon. Ez a shetland póni változat jellegét figyelembe véve a hidegvérű lóhoz áll közel. Mély és széles törzs, igen öblös mellkasméret, nagyon terjedelmes far, jól záródó testfelépítés jellemző rá.

A másik típus minden jellegében könnyebb, kisebb szárkörméretet mutató, úgynevezett sport típusú shetland póni. A shetland póninak kicsi, jól formázott, arányos feje van, amelyik a születést követően kifejezetten csukafejet mutat. Idős állaton sem lehet burkolt. Homloka széles, a fején apró füleket hord. Szemei nagyok, barátságosak, okosságot és élénk temperamentumot árulnak el.

Nyaka középhosszú, középmagasan vagy alacsonyan illesztett. Marja a rárakodó izom- és kötőszövettől alacsonynak látszik. Háta, ágyéka rövid, ennek megfelelően nagyon erős. Fara jól izmolt, nagy terjedelmű, teljesítmény-centrikusságát mutatja a fajtának.

A shetland póni ismertető jegyei közé tartozik a rendkívül dús sörény-, üstök- és farokszőrzet. A fedőszőrök nyáron rövidek és simák, télen sűrűn tömöttek és igencsak hosszúak. (Érdekesség, hogy Shetland néven Amerikában is tenyésztenek egy pónifajtát, amelyre a küllemi leírások érvénytelenek).

Méretei szerint ismételten két típusát különböztetjük meg a shetland póninak. Az amerikai Shetland-póni („B” csoport) és az angol Shetland-póni („A” csoport).

Az „A” csoport jellemző méretei

  • Bottal mért marmagassága:87-107 centiméter
  • Szalaggal mért marmagassága:92-112 centiméter
  • Övméret: 135-155 centiméter
  • Szárkörméret:14-15 centiméter

A „B” csoport jellemző méretei

  • Bottal mért marmagassága: 86 centiméter alatt
  • Övméret: 110-130 centiméter
  • Szárkörméret: 10-13 centiméter

A shetlandi póni minden színben megengedett. A leggyakoribb ősi szín a fekete, lehetőleg jegytelen formában, de sok a szürke, a pej, a sötétpej. Tenyésztik fakó színben, sárgában, tarkában, de megtalálható párductarkában is, ám ez nem tartozik az eredeti változathoz.

A 19. század második felétől nagy számban kerültek Anglia bányáiba, ahol alacsony marmagasságukra tekintettel szívesen alkalmazták bányalovaknak illetve csillevonó póniknak. Egyes becslések szerint a tárnákban évente 5000 kilométer utat tettek meg. Fáradhatatlan fogatló, testsúlyához viszonyítva feltűnő vonóerejű. Mai napig is a pónifogat versenyek eredményes szereplői.

A Shetland-szigeteken kevés a jól kiépített úthálózat ezért a fajta egyedeit főként hátas és málhahordó állatként hasznosították. Felépítésüknél fogva a Shetland-pónik biztos járású hegyi lovak a meredek hegyoldalakon. Nagy teherbírásúak, ezért málháslóként szívesen alkalmazzák őket, bátran és biztonságosan átkelnek a szakadékokon testsúlyuk akár 50%-ával is.

Kisgyermekek ideális első lova, kb. 8 éves korig. Méretei és jóindulatú természete miatt a gyermek játszótársa lehet, aki megtanulja mellette a lóval való bánásmódot. Hosszú élettartalmú ló, így akár 30-35 évig is elélhet. Betegségekkel szemben nagy ellenálló képessége van, gyorsan regenerálódik, a takarmányozással, tartással kapcsolatban mérsékelt igényű. A shetland póninál időnként tapasztalt használatbeli problémák soha sem genetikai eredetűek, hanem a munkavégzés és a takarmányozás ellentmondásainak következménye.

 

Frissítve: 2023.05.10.
Fotók: Canva

Hozzászólások