Norfolk ügető

Norfolk ügető

Környezet: Mérsékelt éghajlat
Eredet: USA: Norfolk
Jellege: Melegvérű

A 15. század óta ismert, a gazdák kedvelt lova volt. Több mint 400 éven keresztül, a vasút feltalálásáig, a leggyorsabb közlekedési eszköz volt, hosszú távon. A fajtát a kihalás fenyegette, de hála néhány lelkes tenyésztőnek, ma már újra fellendült a tenyésztése.

Tenyésztés: A fajta szülőhazája Anglia, ahol a norfolkot az ügető mellett cob változatban is tenyésztették. A norfolk mindig is könnyű kocsiló, roadster volt, melyet azonban nyereg alatti munkára is használtak. A fajta alapító ménjének az 1733 – ban született Original Sales nevű lovat tekintik, amely közvetlen leszármazottja Darley Arabian – nek, a négy angol telivér fajtaalapító mén egyikének. A norfolk óriási hatással volt a világ lótenyésztésére. Számos ügetőfajta – Franciaországtól Oroszországon át az Egyesült Államokig -, valamint a boulonnais, a breton és még sok más fajta kialakításában részt vett. A mai modern hackney ló pedig tulajdonképpen a norfolk “utódának” tekinthető, hiszen a hackney – t norfolk és yorkshire ügetőből tenyésztették ki.

Jellemző tulajdonosága: Cob típusú állat, erős, aktív, lábai rövidek, melyek képesek fáradság nélkül gyorsan ügetni. Hátas és kocsilónak egyaránt kiváló.

Marmagasságuk: ? cm
Színek: Pej
Hasznosítás: Hátas és kocsiló

Fordította: Kinga
Frissítve: 2023.03.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások