Nemzeti kincseink tündöklése a XV. Őszi Lóárverésen

Lipicai és gidrán lovak felvezetésére és értékesítésére került sor 2014. október 24-25-én a festői szépségű Szilvásváradon. Haga Zsuzsanna fotóin most megcsodálhatod a XV. Őszi Lóárverés elragadó sztárjait.


A szilvásváradi Fedeles Lovarda árverésén felvezetésre kerültek a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete által nyilvántartott tisztavérű lipicai és lipicai jellegű félvér, valamint a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület által nyilvántartott gidrán fajtájú lovak is.

A csodálatos lipicai, Magyarországon nemzeti kinccsé nyilvánított lófajta. A barokk stílus klasszikus képviselője igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészségű, emellett igen kemény, ellenálló fajta. Mozgása egyedülálló, ami ruganyosságában, akciósságban jut kifejezésre. Impozáns megjelenésű és mozgású lófajta. Nemzetközileg rendkívül eredményes fogatsport területén, emellett a Bécsi Spanyol Lovasiskolában hagyományosan használt lófajta. A magyarországi állomány kiemelkedő genetikai értékével tűnik ki.

Szintén nemzeti kincsünk a gidrán, mely többhasznú melegvérű lófajta. Magyarországon, a Mezőhegyesi Méntelepen tenyésztettek ki 1816-ban. Hátas, hobbi, sport és fogatlónak egyaránt kitűnő választás. Létszámadatait figyelembe véve az egyik legeredményesebb fajtánk a lovassportok területén, ugyanakkor veszélyeztetett fajta is, hiszen az egész világon kevesebb mint 200 egyed él.

2014.10.27. Fotók: Haga Zsuzsanna, Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások