Buryat

Buryat

 

A fajta eredete és története

Egy olyan éghajlaton honos, ami elképesztően zord (csak körülbelül 100 nap van egy évben fagypont feletti hőmérséklettel bizonyos területeken), a Buryat egy nagyon szívós kis állat.

Ez a fajta az egyik legkisebb a szibériai lovak közül és a Mongol lóval közös ősökkel rendelkezik. Az évek során kegyetlen kiképzési módok és a szelektív tenyésztés az intenzív környezettel kombinálva egy szinte elpusztíthatatlan, termékeny állatot produkált, mely hosszúéletű is.

1897 óta telivér mének (és néhány ügető) is kerültek a területre, hogy feljavítsák a fajtát. Ennek ellenére a termékenység és a fajta szívóssága csökken ennek a vérvonalnak a behozatalától. Ma már nagyon kevés tisztavérű ló él ebből a fajtából.

A fajta jellemzői

Átlagos marmagassága 133-137 cm. Feje nagy és nehéz méretes állkapoccsal, egyenes vagy enyhén kosfej. Nyaka rövid vagy közepesen hosszú, izmos. Háta egyenes és erős, mellkasa szűk és mély. Lábai rövidek, szárazak, jól fejlett ízületekkel. Patái kicsik és szilárdak.

Sárga, pej, szürke és fakó színű lehet. Nyugodt és készséges fajta. Hátaslónak, mezőgazdaságban és málháslónak használják.

 

Fordította: Szakál Bianka
Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások