Boulonnais – Boulognei

Boulonnais – Boulognei

 

A fajta eredete és története

Ez a hidegvérű fajta az I-II. századból ered. Finom, ugyanakkor nemes kinézetű, főleg a fejét tekintve. Franciaországból, Boulogne-ból származik.

A XIV. században használták őket főként a harcokban. Szükség volt egy erős fajtára. Növelni akarták a testtömegét, és a magasságát, így aztán spanyol lovakkal keresztezték. A XVII. századra a Boulonnais-nek két típusa alakult ki. Egy nehéz igásló és egy könnyebb típus. A fajta a Spanyol, az Arab, és az Erdei lóból alakult ki.

A Spanyol ló főleg a végtagokat javította, és a mozgást. Az Erdei ló a tömeget és méreteket adta. Az Arab pedig finomított a fajtán.

A fajta jellemzői

A feje finom, keleti hatást tükröz. Homloka széles, lapos. Szemek kint ülők. Fülei kicsik. Nyaka vastag, sörénye finom szálú, dús, két oldalra hajló. Bőre vénás rajzolatú. Szügye széles. Marja kifejezett, lapockája meredek, farka magas tűzésű. Bokája nem túl szőrözött. Mozgása akciósnak mondható. Lábszárai vastagok. Marmagassága 155-170 cm, súlya: 500-700 kg. Főleg szürke, de előfordulhat sárga, és pej színben is.

Főleg a szállításban használták a fajtát. Ma is nehéz igáslónak hasznosítják, de főleg húslónak, és most már hobbilónak is szívesen tartják.

 

Készítette: Jenna2
Frissítve: 2023.05.03.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások