Bajor melegvérű – Bavarian – Bayersk

Bajor melegvérű – Bavarian – Bayersk

 

A fajta eredete és története

Ez a nevébõl is látható melegvérű ló a XVI. századból ered, Bajorországból. Fő cél a tenyésztésében itt is a katonaló létrehozása volt. Bajorországban a XVIII. században volt a lótenyésztésnek a virágkora.

A fajta kialakulása angol félvér, anglo-norman, norfolki ló, és arab ló keresztezésének köszönhető. Ugyanakkor a XIX. század megkövetelte a nehezebb típusú lovakat. Szükség volt rájuk a mezőgazdaságban és a különböző munkákban. Így a fajtába Cleveland vérvonal is került.

Mára már a sportló a cél, így a kedvelt Bajor melegvérű vérvonalat frissítették angol telivérrel, Trakhenenivel és hannoveri lóval.

A fajta jellemzői

Kinézetre tetszetős, és nemes. Feje és szemei nagyok. Nyaka középmagasan illesztett, nem túl hosszú. Kifejezett marral rendelkezik, és mély mellkassal. Ugyanakkor a szügye széles, háta nem túl hosszú, de erős, izmos. Fara hosszú, nem csapott.

Marmagassága 170 cm körül van. Súlya 600-650 kg. Legelterjedtebb színe a fekete, de bármilyen színben előfordul, kivéve a tarkát. Intelligens ló, könnyen tanul, könnyen kezelhető, iskolalónak nagyon megfelel.

 

Készítette: Jenna2
Frissítve: 2023.05.05.
Fotó: Pixabay

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások