Asturian – Asturcon

Asturian – Asturcon

A fajta Észak-Spanyolországból származik. Hátaslónak és málhás lónak használják. 11.2-12.2 marok magas.

Évszázadokkal ezelőtt létezett egy kicsi lófajta Északnyugat-Spanyolországban. A rómaiak nevezték el ezeket a lovakat Asturcon (Asturian) lovaknak – ez egy francia nép volt a középkorban. Pliny (23-79 A.D.) azt írta a fajtáról, hogy olyan mintha nem ügetnének, hanem a mozgásuk olyan “könnyű járás”, felváltva mindkét lábuk mozog egyoldalon.

Ennél a kicsi fajtánál a poroszkáló jármód a természetes, mely kényelmes lovaglást biztosít. Ennek következménye, hogy a lányoknak, a nőknek a hegyeken és dombos részeken megfelel. A poroszkálás közismert Angliában, Franciaországban úgy hívják, hogy haubini.

Az Asturian, a Garrano és a Sorraia keresztezésével jött létre. Nyugodt, temperamentumos ló. Kellett néhány más vér is a jelenlegi Asturianhoz.

Túlnyomórészt fekete vagy pej színű, fehér mintázat nélkül.

Az Asturiannak kicsi, néha meglehetősen nehéz feje van, egyenes profillal, fülei kicsik, szemei nagyok, a nyak hosszú és meglehetősen vékony, “gördülékeny sörénnyel”; a mar mérsékelten magas; a hát egyenes és erős; a váll jól lejt. Ennek a póninak a lábai jól fejlettek és nagyon kemények.

Elterjedtsége: Ritka.

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.03.29.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások