SZPONZORÁLT TARTALOMTanner Eszter
FORRÁSKépek: canva.com

Figyeljünk lovaink nyári szükségleteire

A melegebb napok beköszöntévével, lovaink szükséglete megnövekedik bizonyos források iránt. Különösen igaz ez, a víz fogyasztásra és az ásványi anyagokra. A nyári hónapokban kiemelt figyelmet kell szentelnünk, ezen igények kielégítésére. Cikkünkben összeszedtük, melyek azok a tápanyagok, kiegészítők amikre szüksége lehet egy lónak, az év eme szakaszában.

Megnövekedett igény a víz és a nyomelemek iránt

A kánikulában egy ló akár 100 liter vizet is képes elfogyasztani egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hőségben fokozottan fennáll a kiszáradás, túlhevülés, napszúrás veszélye is. Ezért nagyon fontos, hogy lovaink számára folyamatosan rendelkezésre álljon, tiszta, hideg ivóvíz. Az önitatókat mindennap ellenőrizzük, az itató vödröket, vályúkat pedig rendszeresen mossuk ki, tartsuk tisztán. A vizes blokkokat lehetőség szerint árnyékban helyezzük el, ha erre nincs mód, akkor naponta többször is ellenőrizzük hőmérsékletét, szükség esetén cseréljük a vizet.

A nyári hónapokban különösen fontos, hogy folyamatosan gondoskodjuk lovunk sópótlásáról, hiszen a fokozott izzadás következtében, jelentősen veszít ebből az anyagból. A legegyszerűbb módja ennek, a legelőre, bokszba akasztott nyalósó, amihez kedve szerint férhet hozzá az állat.  A sóhiány esetén, gyengül a szomjúságérzet, így ez a ló kiszáradásához vezethet.  A nátriumhiány jelei közé tartozik az étvágycsökkenés, a letargia, a merev mozgás, és a nagymértékű izzadás.
Ha nagy igénybevételnek tettük ki a lovat, például versenyen vagy hosszú túrán vett részt, célszerű elektrolit takarmánykiegészítővel pótolni, a megnövekedett izzadás által keletkezett sóhiányt.

Némelyik ló pataszerkezete az UV sugárzás és a szárazság következtében töredezni kezd. Az ilyen lovakkal célszerű már a tavasz kezdetétől biotint és cinket etetni takarmány kiegészítő formájában, ami hozzájárul az egészséges szőr és pata állapotának megőrzéséhez.

2022.07.21. Tanner Eszter, Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások