Ezért költöznek a gidránok Mezőhegyesre

A visegrádi országok lovasrendőreinek, valamint a lovassportolóknak tenyésztene lovakat Mezőhegyes. A nóniuszok mellett pedig hamarosan gidránok is vágtathatnak a Ménesbirtokon.

Nemzetközi Rendőr Lovasverseny. Fotó: police.hu


 

Több szálon zajlanak a tervezőmunkák a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban, és Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos MTI-nek adott nyilatkozata szerint adottak a stabil gazdálkodás feltételei.

Farkas Sándor elmondta: január 2-án került át a ménes a részvénytársasági formában működő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz, így újfajta tenyésztői programot tudnak elindítani. A Visegrádi Négyek (Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország) készenléti rendőri lovas egységei, valamint a Budai Várba tervezett díszszázad számára is tenyésztenének, illetve képeznének ki lovakat. Emellett elkülönülne a sportolók, díjlovasok, fogathajtók számára tenyésztett lovak köre – fejtette ki.

A budai várlovarda látványtervei. Nem csak lovarda, de díszszázad is lesz a Várban?
Forrás: MTI

A nóniuszok mellé tavasszal szeretnék megkezdeni körülbelül száz gidrán ló visszatelepítését. A férőhelyet már kialakították számukra, "jelenleg csak jogi, könyveléstechnikai akadályok állnak fenn" – fogalmazott a kormánybiztos.

Farkas Sándor tárgyal a tangazdaság és Mezőhegyes műemlék jellegű épületeinek megőrzéséről, turisztikai jellegű hasznosításáról is. Ezzel kapcsolatban elmondta: első körben a szálláshelyet kell bővíteni a dél-békési városban. A beruházást nem uniós pénzből, hanem a rendelkezésre álló forrásokból oldanák meg – közölte.

A helyi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolával szerdán kezdik meg a tárgyalásokat,. Szeretnének egy ösztöndíjrendszert létrehozni, amely azt célozza, hogy minél több fiatal válassza a helyi iskolát, és hogy onnan a legújabb technológiát is használni képes mezőgazdasági szakmunkások kerüljenek ki. 

Mezőhegyesen idén szeptemberben is megrendezik a Fiatal Lovak Fogathajtó Világbajnokságát, és szeretnék, ha 2018-tól Mezőhegyes adna otthont a legújabb mezőgazdasági technikát bemutató kiállításnak és vásárnak – emelte ki.

Az ország egyik legszebb fedeles lovardája áll Mezőhegyesen, 1809-ben épült Hild János tervei alapján.
Fotó: Haga Zsuzsanna

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, 2004-es privatizációjáig Európa legrégibb állami birtoka volt. A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele 2015-ben mintegy 6,6 milliárd forint volt, csaknem egy milliárddal több az előző évinél, több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 541 millió forintot tett ki tavaly az előző évi 1,721 milliárd forint után.

2017.03.02. Forrás: MTI

Hozzászólások