Egy híján ötven lovat szemléztek Füzesgyarmaton

A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület a mára már hagyományos időpontban, október első hétvégéjén a megszokott helyszínen, Füzesgyarmaton a Gergely tanyán tartotta a VIII. Regionális Tenyészszemléjét.

A rendezvényt az időjárás a szokásoknak megfelelően a kegyeibe fogadta, a kilátogatók és tenyésztők nagy örömére. Az idei szemle a szokásostól eltérően a kisbéri-félvér (19 db) és gidrán (2 db) egyedeken kívül kiegészült a magyar-félvér (7 db), nóniusz (12 db) és lipicai (9 db) fajták képviselőivel.

A program a reggeli órákban a lovak beszállításával, regisztrációval, méretfelvétellel kezdődött. A nap folyamán – egy híján ötven – egyed került felvezetésre a bírálóbizottságok elé. A legmagasabb pontszámot Vass Tímea Fernando Kisszellő (Fernando Zsebtolvaj x Teherán Szellő) nevű 4 éves kancája érte el (tenyésztő: Varga István). Őt szorosan követte egy 3 éves sárga kancacsikó My Boy Fortély (My Boy Mirage x Fernando Fióna) Kiss József (Okány) tulajdonából (Gergely Sándor tenyészetéből), míg a harmadik legmagasabb pontszámon Gyengéné Hegedűs Edit 5 éves mutatós pej kancája Fernando Csillag (Fernando Zsebtolvaj x Rangos Csinos) nevű kancája kapta.

A bírálatok lebonyolítását követően a kilátogatók egy közös ebéd közben beszélhették meg élményeiket, kérhettek szakmai tanácsokat az egyesületek képviselőitől és cserélhettek egymás között is tapasztalatokat. Amire azért is van-volt szükség, hiszen Füzesgyarmat 30-40 km-es vonzáskörzetében, a Galambos-Varga Kisbéri tenyészet motorja: Galambos János jóvoltából egy 50-55 egyedes kisbéri félvér kancaállomány került kialakításra, összeszedésre. Ami igen figyelemreméltó ennél a szétszórt és hányattatott sorsú őshonos fajtánál. A tenyésztők viszont igénylik, hogy segítsék a munkájukat. Ezért is nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló fórumok, ahol a tenyésztők megmérettetnek, testközelből kérhetnek és kapnak szakmai segítséget, a mai viszonyoknak megfelelően költségtakarékosan egy regionális rendezvényen.

A nap sikeres lebonyolításáért köszönet a helyszínt biztosító Gergely családnak, az ebéd színvonalas elkészítéséért Csenkei Sándornak és Szilágyi Imrének és természetesen a szervező Galambos János családjának.

Összességében elmondható, hogy egy jól előkészített helyszínen, jó hangulatban, tanulságos élményekkel térhetett haza minden résztvevő és kilátogató. Így búcsúztunk egymástól: „Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!”

 

2014.10.13. Varga István
Frissítve: 2023.07.13.
Fotók: Canva

Hozzászólások