Ikercsikók Szabadkígyóson

Ikercsikók Szabadkígyóson

Nagyon ritka a lovaknál az ikerellés, az pedig még ennél is ritkább, hogy az anya és mindkét csikó életben maradjon. Felhő és kiscsikói azonban szerencsére jó egészségnek örvendenek.

Felhő a lipicai lovak Incitato törzséből, a fedezőmén a Pluto törzsből származik. A csikóknál névadásánál az a szokás, hogy az apa nevének kezdőbetűjével kezdődik a nevük, így lett az idősebb, fekete iker Prádó, az ifjabb pej pedig Pepe.

„Nincs ebben semmi különleges, az évek folyamán a lipicaiak színe kivilágosodik. Van, hogy már kétéves korukra „kifakulnak”, van, hogy ez tízéves korukra történik meg, jellemzően szürkék vagy „legyes”, azaz pettyes szürkék lesznek” magyarázta Fűzfa János, a szabadkígyósi ménes főlovásza.

„Felhő az ellés után nagyon lefogyott, fel kellett erősítenünk. Még most is naponta hatszor adunk neki abraktakarmányt, hogy a régi kondíciója visszatérjen, és a csikók számára legyen elég teje. Prádó és Pepe a tej mellett tápszert is kap„ árulta el a főlovász.

Az állatorvosnak 30 nappal a fedeztetést, vagy termékenyítést követően javasolt legalább egyszer ultrahanggal megvizsgálnia a kancát, hogy megerősíthesse a vemhességet és kizárhassa az ikervemhességet, amely nem csak a csikók, de a kanca életére is veszélyt jelentene. Az esély arra, hogy egy kanca egészséges ikercsikóknak ad életet, nagyjából annyi, mint megnyerni a lottó ötöst.  Mivel az ikervemhesség a kancára nézve is veszélyt jelent, általában idejekorán megszakítják azt.

Forrás: www.beol.hu
2013.04.19
Frissítve: 2023.04.17.
Fotó: Canva

Hozzászólások