Csikó születik…

Ellátogattam az Ópusztaszeri Akhal Méneshez, azzal a céllal, hogy kiscsikókat fotózzak a tavaszban. Nem gondoltam, hogy a fotózás a vártnál jobban sikerül, sőt meglepő fordulatot vesz. Haga Zsuzsanna lovas fotós megható élménybeszámolója következik:

Szombat délután naplemente fényeiben vadásztam magányosan az egyik legelőn, de nagyon elfáradtam és elindultam vissza a szállásom felé. Út közben még bekanyarodtam a jurtákhoz megnézni, hogy mutatnak a szürke marha borjúk ellenfényben. Őket nem találtam, de úgy döntöttem ha már itt vagyok akkor utoljára még készítek néhány képet a sárga virágok közt legelésző lovakról. Ahogy közeledtem feltűnt hogy a távolban (eddig még nem felfedezett) hat-nyolc ló, a nyugodt csendes “naplementés” legelészés helyett viszonylag élénken mozog.

Tovább sétáltam feléjük. Még messze jártam, amikor feltűnt, hogy egy sötét színű ló fekszik, nem gondoltam rosszra, sok ló heverészik hosszan a legelőn. A teleobjektívvel azért ráközelítettem megállapítottam hogy elég furcsán emelgeti a fejét. Öt méterrel később egyértelművé vált amikor megláttam a fehér magzatburkot, hogy ellik.

Gyorsan telefonáltam az Attilának és siettem oda. A lovak közben elgaloppoztak a legelő másik végébe és az ellő kancával magunkra maradtunk.

Nagyon furán éreztem magam, mert odajött hozzám. Mit segítsek?! Hogyan? Megpaskoltam, beszéltem hozzá, ekkor a csikó egyik lába látszott még. Lefeküdt, felállt, ment volna a többi után, de ahogy megindult a csikó nagyokat mozdult benne és jöttek a görcsök és tolófájások, akkor lefeküdt. Én leraktam a gépet és ahogy nyomta úgy próbáltam húzni a csikó lábát (finoman, óvatosan) akkor már az orra is kint volt. Ezt megismételtük háromszor. Amikor tudtam fotóztam. Amikor már kint volt a feje, lecsíptem az orránál a magzatburkot és a kezemben vett levegőt először.

A következő tolófájásnál világra jött egészben, megvolt mindene. Kisegítettem a burokból és már emelte is fel a fejét. Meleg.. nedves.. szuszog…

Fotóztam ahogy tudtam, sajnos a nap közben lement és a fényviszonyok megromlottak, ezért azt hogy áll és szopik már csak másnap reggel tudtam megörökíteni. Attiláék megérkeztek mikor már kint volt. Kis csődör született, aki nem is volt olyan kicsi.

Mindent összevetve csodás élmény volt, mélyen megérintett, a fényképezőgépet is megérintette, ráfér egy alapos tisztítás.

2013. 05. 09.
Lovasok.hu
Fotók és forrás: Haga Zsuzsanna, Canva
Frissítve: 2022. 01. 31.
2022.08.09.

 

Hozzászólások