Ártalmatlan dísznövény? Lovak körül nincs helye a leandernek

A leander az egyik legnépszerűbb dísznövény, szinte mindenhol megtalálható: utcán, parkokban, de kertek és lovardák díszeként is találkozhatunk vele. Az ártatlannak tűnő szép fehér és rózsaszín virágú örökzöld cserje azonban veszélyesebb, mint gondolnád.

A leander az egyik legveszélyesebb mérgező növény, méreganyagai halálosak lehetnek emberre és állatra egyaránt, a lovak pedig különösen érzékenyek rá.

A leander minden része mérgező, a benne lévő toxinok émelygést, hasmenést súlyosabb esetben izomgyengeséget, görcsöket, szív- és keringési zavarokat okozhatnak.

A növény legnagyobb részben az oleandrin nevű glükozidát tartalmazza, amit fejfájás, rosszullét ellen használnak a gyógyászatban. Nagyobb dózisban azonban halálosan mérgező, elsősorban a szívre és az idegrendszerre hat.

Többek között előidézhet szívritmus ingadozást, amikor a szív egyszer túl gyorsan, máskor túl lassan ver, vagy teljesen  rendszertelen szívverést is.

A mérgezés további tünetei lehetnek a nagymértékű nyálzás, hasi fájdalom, veseelégtelenség, lovaknál pedig kólika. A leander méreganyagai a központi idegrendszert megtámadva álmosságot, remegést, rohamokat, ájulást és kómát okozhatnak, ami végül halálhoz vezethet.

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai ügető versenylovat vittek a kaliforniai William R. Pritchard Állatorvosi klinikára. A tulajdonos szerint már egy napja nem evett és láthatóan rossz bőrben volt. A ló sokkos állapotban volt, enyhe hőemelkedéssel, szíve pedig 160-at vert percenként a normális 28-44 pulzushoz képest. A belek beidegzésének zavara miatt bélhelyzetváltozása volt, és megfelelő bélmozgás hiányában a béltartalom egy része visszaáramlott a gyomorba.

Egy orr-nyelőcső szonda segítségével kiürítették a ló gyomrát, majd laborvizsgálatnak vetették alá a gyomortartalmat, hogy kideríthessék, mi okozza a problémát. A további vizsgálatok is megerősítették, hogy a abnormálisan magas és ritmustalan a szívverése, valamint hogy folyadékgyülem van kialakulóban a mellkasában, illetve a szív körül – a ló vészesen közel volt ahhoz, hogy szívelégtelenség végezzen vele. A vészhelyzetet intravénásan adagolt lidokainnal sikerült elhárítani, ami az állat pulzusát a korábbi 160/percről 60/percre vitte és normalizálta a szívritmust.

A ló vérében és vizeletében nagy mennyiségű toxin halmozódott fel, a laboreredmények emellett veseelégtelenséget mutattak ki. A ló vérében, ürülékében és gyomortartalmában leandert, illetve annak méreganyagait találták.

Kiderült, hogy a tulajdonos nem figyelt fel arra, hogy a ló legelőjét körbenőtték a leanderbokrok.

Szerencsére ez a történet jól végződött. Gondos utókezeléssel és sok-sok odafigyeléssel az állat felépült és három hónappal az incidens után a tulajdonosa arról tájékoztatta a klinikát, hogy a ló jól van és már edzésbe is állt.

De sajnos nem minden alkalommal végződik szerencsésen a történet. Kellő körültekintéssel, odafigyeléssel megelőzheted, hogy lovad leanderből, vagy más mérgező növényből csemegézzen. Ha pedig már megtörtént a baj, vedd komolyan a figyelmeztető tüneteket.

2013.05.10. Lauf Kata, Lovasok.hu
Forrás: thehorse.com
Frissítve: 2017.02.22

Hozzászólások