Tippek és trükkök karámépítéshez

Tavasszal nem csak a jó idő köszönt be, hanem a legelőszezon is. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a lótartók hátradőlhetnek, hiszen bőven akad tennivaló a legelő kerül. Különösen fontos munka a karámok karbantartása, ami folyamatosan kihívás elé állítja a lótartókat.  

A lovak nagytestű, nagy mozgásigényű menekülő állatok, akik ménesben más viselkedést tanúsítanak, mint egyedül. Ezt mindenképpen számításba kell venni a karámok tervezésekor.

Ezért a karám nem csak sérülés- és törésbiztos, erős, stabil és tartós kell, hogy legyen, hanem környezetbarát és költséghatékony is mind kialakítását, mind karbantartását tekintve.

Azt le kell szögeznünk, hogy nem létezik teljesen biztonságos istálló, karám, vagy legelő, de lótartóként egy kis odafigyeléssel is sokat tehetsz azért, hogy lovaid biztonságosabban legelhessenek.

Az optimális magasság

A karám mindenek előtt legyen jól látható, ne legyen belőle egyszerű kitörni, tehát legyen visszatartó erő. A karám ideális magassága 1,2 és 1,6 méter között van. Általánosságban elmondható, hogy az az ideális, ha a legmagasabb ló marmagasságát 0,8-cal szorozva számítjuk ki a karám magasságát.

A karám legalsó eleme legalább 40 centiméterrel legyen a talaj felett.  Aki pedig pónit, csikót, vagy kislovat is tart a legelőn, az erősítsen fel néhány keresztlécet 40-70 centiméter távolságra egymástól.

Fából vagy műanyagból?

A karám lelke a karámoszlop, amelyek ellenállónak és masszívnak kell lennie, mert ez adja az egész karám stabilitását. Gyakran használnak facölöpöket a karámépítéshez, amelyek akkor adják a legnagyobb stabilitást, ha az átmérőjük 14-16 centiméter körül van és egymástól 2,6-5 méter távolságban állnak.

A karám stabilitása és élettartama a fenti paramétereken kívül azonban a fa fajtájától, minőségétől, megmunkáltságától is függ.

A puhafából készült oszlopok például általában kedvező áron kaphatóak, de felületkezelés híján jóval hamarabb tönkremennek, mint a más faanyagból készült oszlopok. A tölgyfából és az akácból készült faszerkezetek különösen tartsósak, hátrány azonban, hogy a kérgük mérgező, ezért azt mindenképpen le kell hántani.

Szóba jöhetnek még műanyag karámoszlopok is, melyek ellenállnak az időjárásnak, könnyen kezelhetőek, viszont nem olyan masszívak, mint a fából készültek.

2013.05.18, Szabados Bettina, Lovasok.hu
Forrás: Pferde.de
Frissítve: 2022.08.18. Fotók: Haga Zsuzsanna

Hozzászólások