Így gondoskodj lovadról a téli hónapokban

Ismerd meg a helyes téli lótartást: hogyan kell a lovadat megfelelően takarózni, nyírni, köhögés esetén mire kell figyelned és adunk pár tippet a tartástechnológia területéről is.

A lovak kültakarója úgy alakult ki és formálódott az evolúció során, hogy kemény mínuszokat is vígan elviseljenek. Sokkal jobban tűrik a hideget, mint a hőséget, ezért számukra a zord időjárás jóval kisebb stressz-faktorral bír. A többnyire legelőn élő, hobbi-, illetve „nyugdíjas” lovak hő- és komfortérzetükhöz mérten tökéletesen tudnak igazodni a téli körülményekhez. Természetesen nekik is biztosítanod kell egy szél- és esővédett beállót, vagy éjszakára istállót.

Ügyelj a megnövekedett takarmányigényre. A hidegben a lovak létfenntartásra több energiát használnak el (fűtenek), érdemes egy kicsivel több, nagyobb energiatartalmú takarmányt keverni az abrakba. Ilyen lehet például az előre beáztatott cukorrépa-pellet.

Vigyázat, az extenzíven tartott, nyíratlan lovakon a takaró gyakran többet árt, mint használ: összenyomja a téli meleg szőrtakarót és megakadályozza ezzel annak a természetes szigetelő rétegnek a kialakulását, amivel a ló már rendelkezik.

Az istállózott sportlovak esetén már egészen más a helyzet. A télen is aktívan munkában tartott lovakat megnyírják, hiszen a rövidre nyírt szőr gyorsan megszárad, így elkerülhető a megfázás és az egyéb ezzel járó szövődmények, kellemetlenségek. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni. Ha már lovadat megnyírtad, melegen kell őt tartani! Vonatkozik ez arra az időre is, amikor ápolod, fel-le szereled és munkába indulsz vele. Ideális esetben szolárium alá állíthatod lovadat az ápolás időtartama alatt, ha ilyen berendezés nem áll rendelkezésre, egy polár takaróval tartsd melegen. Ezt használhatod az edzés előtti és edzés utáni séta során egyaránt, egészen addig, míg a ló alatta tökéletesen meg nem száradt.

A karámban használj vízálló, szélálló, kinti „turnout” takarót. Válassz az időjárásnak megfelelő vastagságút; lehetőleg olyat, aminek van nyaki része is. Az istállóban istállótakaró kell, amit szintén különböző vastagságban lehet kapni, vásárolj jól kihasználható darabokat. Mindig legyen váltás, hiszen a takarók elszakadhatnak, bepiszkolódhatnak. Igyekezz megtalálni a lovadnak ideális takarót és „hőmérsékletet” az adott istálló adottságaihoz és a körülményekhez igazodva. Figyelj arra, hogy a lovadat ne takard túl! Ha az istálló szigetelt, meleg, több ló együttes erővel hamar befűti. A lovak komfortérzete nem azonos a Tieddel!

Ügyelj rá, hogy a csatok, pántok sehol ne szorítsák a lovat, de a balesetek elkerülése végett ne legyenek lógó szíjak sem. Tartsd a takarókat mindig tisztán.

Télen a lovak nyírása és takarása komoly odafigyelést igényel, mindig a ló igényeihez és a hőmérséklethez kell alkalmazkodni. Ez rengeteg munkát és nem kevés anyagi terhet ró a lótartókra. Gondold át a téli szezon előtt, milyen mennyiségű és minőségű munkát tervezel végezni lovaddal a tél folyamán (versenyek stb.), mielőtt belefognál a nyírásba.

Az istállóban mindig legyen friss levegő, de kerüld a huzatot! Nemcsak szabad, de kell is ajtót vagy ablakot nyitni. A levegőtlen, ammóniaszagú istállókban tömegével fordulnak elő a légzőszervi megbetegedések, és az ezzel járó állandó köhögés, teljesítményromlás.

Köhögés

A köhögés tulajdonképpen egy reflex, ami arra szolgál, hogy az idegen anyagokat (pl. port) és váladékot eltávolítása a tüdőből és a felső légutakból. Ugyanakkor lehet az irritáció jele is, amit akár a hideg levegő belélegzése is okozhat. Köhögés esetén a következőket figyeld meg lovadon: mióta, milyen rendszerességgel és milyen körülmények fennállása esetén köhög? Munka során fokozódik-e a köhögés mértéke, gyakorisága? Folyik-e az orra? Mérj légzésszámot és lázat! A köhögés kórokai közül megkülönböztetünk fertőző és nem fertőző kórokokat:

Fertőzők:
  • vírusos fertőzés, (ilyen pl. az influenza vagy a herpesz vírus, mindkettő ellen van vakcina)

  • bakteriális fertőzés (antibiotikummal kezelhető),

  • tüdőféreg (ennek a veszélynek leginkább a szamarakkal egy legelőn tartott állatok vannak kitéve)

Nem fertőzők:
  • a légutak irritációját vagy gyulladását okozó ammónia, por, pollen, gombaspóra, atka vagy egyéb allergén, esetleg idegen anyag okoz

  • vagy akár a hideg levegőn való munka során is tapasztalhatod a tüneteket

Ahhoz, hogy a komolyabb betegségek kialakulását, a légutak irritációját, gyulladását megelőzzd, kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetsz.

Tartástechnológia

  1. Rendszeresen takarítsd az istállót, a bokszokat! A trágya összeszedése önmagában nem elegendő, hiszen az ammónia nagy része a vizeletből szabadul fel. A legtöbb ló a bokszán belül ugyanarra a kiválasztott helyre vizel. Ezt a „foltot” meg kell keresni és naponta egyszer el kell távolítani. Különösen igaz ez a kisebb nedvszívó képességgel bíró szalmával való almolás esetén. Ha csak a trágyakupacokat távolítod el, a kellemetlen szúrós szag még ott marad és tovább irritálja a légutakat. Naponta többször söpörd fel az istállót, seprés előtt mindig locsolj fel, és lehetőleg ne a lovak orra előtt porolj. Ha van rá mód, a takarítást időzítsd arra az időszakra, mikor a lovak nem tartózkodnak az istállóban. Ez egy kis munkaszervezéssel, odafigyeléssel könnyen megoldható, és máris sokat tettél lovad egészségének megőrzéséért.

  2. Minden nap ellenőrizd az etetőket, itatókat, megette-e a ló a takarmányt, nincs-e benne véletlenül oda nem illő dolog, stb. Legalább hetente kétszer mosd ki az itatókat.

  3. Ha a lovad több napig távol van, (pl. versenyen), időnként érdemes a bokszokat teljesen kiüríteni, lefertőtleníteni, rácsokat, bokszajtót lemosni, és évente egyszer kimeszelni. Így előre megtervezheted és beoszthatod a napi, heti, havi, és éves munkafolyamatokat, igazodva az edzéstervedhez és versenynaptáradhoz.

  4. Végül a legfontosabb, a takarmány minősége. A jó minőségű széna kulcsfontosságú. A dohos, penészes széna nem alkalmas a lovak takarmányozására. A nem megfelelően tárolt, napokig, hetekig kint ázott széna – még ha külsőre nem is mutat elváltozást – kitűnő táptalaja a kórokozók szaporodásának. Ezen kórokozók és/vagy allergének a legfőbb ellenségei az erre érzékeny, irritációtól szenvedő állatoknak. A poros szénát 1-1 órára szénahálóban áztasd be, ideális esetben gőzöld meg. Ha van erre lehetőség és mód, kiváló szénagőzölő berendezéseket lehet kapni, amik segítségével a szénát megszabadíthatod a portól, gombaspóráktól, atkáktól és jó illatú, ízletes, hidratált szénát kapsz eredményül.

Ahhoz, hogy a lovad jól teljesítsen és a maximumot nyújtsa, a segítségedre van szüksége. Minden tőled telhetőt meg kell adni neki ahhoz, hogy a versenyeken a legjobb formáját hozhassa, ezért lovad egészsége és jólléte tartási-és takarmányozási szempontból elsődleges.


ELÉRHETŐSÉGEK:

Sportlógyógyász Kft.
Országos működési terület
Kecskeméti székhellyel

Dr. Kis János Krisztián
+36 30 90-81-904
janoskisvet@gmail.com

2015.02.11. Dr. Kis jános Krisztián
A cikk megjelent a Pegazus újság 2015. januári számában
Fotók: Canva
Frissítve: 2022.02.26.

Hozzászólások