A lestrapált karácsonyfa sem lónak vaLÓ csemege

Január elején a legszebb karácsonyfák ideje is leáldozik. Az ékeiktől megfosztott tűlevelűek általában a kandallóban, vagy a kukában végzik. A lényeg, hogy a lovak elé ne kerüljenek.

Vannak bizonyos fák, amelyeket nagy örömmel rágnak a patások. Az ünnepek után ezért felmerülhet, hogy vajon jó rágcsálnivaló lenne-e a lovak számára a kiszolgált karácsonyfa? Nos mindegy, hogy tűlevéllel, vagy anélkül: a fenyő nem lónak vaLÓ csemege.

A fenyők tűlevelei és a kéreg illóolajai ugyanis nagyobb mennyiségben a lovak egészségére ártalmasak – elsősorban a terpentinolaj miatt. Ez ugyanis irritálja a száj nyálkahártyáját és légutakat, a légutak beszűkülését, akár légzési nezézségeket is okozhat. Emellett kólikát, a gyomor és a bél gyulladását válthatja ki és a központi idegrendszer zavaraihoz vezethet.

Természetesen itt is az elfogyasztott mennyiség döntő. Ha a ló véletlenül hozzáfért egy fenyőhöz és azt egy kicsit megrágcsálta, valószínűleg nem lesz baja tőle, de jobb gondoskodni arról, hogy ez többet ne fordulhasson elő.

Hasonlóan veszélyt jelenthetnek az adventi koszorúk is, melyeket fenyő helyett gyakran az erősen mérgező tiszafa ágaival díszítenek.

2016.01.05. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: barnboox.de, kn-online.de

Hozzászólások