4 tény, amit nem tudtál a télről és a lovakról

Te előkaptad már a thermo lovaglócsizmát, a lovak pedig téli bundát öltöttek. Nézzünk néhány érdekes tényt a tél és kedvenc patásaink viszonyáról.

Nem a hideg miatt növesztenek téli szőrt a lovak

A Texas A&M University kutatói szerint a szőrváltást nem a hőmérséklet, hanem a napsütések órák számának csökkenése idézi elő.

A jelenség vizsgálatához két csoportba osztottak lovakat, akiket fűtetlen istállókban helyeztek el és nem takaróztak. Az egyik csoport minden nap 16 órát töltött világosban, míg a másik csoport lovai október 1. és december 6. között csak a természetes fényt élvezhették – a nappalok csökkenésével egyre rövidebb ideig. Decemberre azoknak a lovaknak a szőre, akik csak a természetes fényre hagyatkozhattak, körülbelül háromszor olyan hosszú volt, mint a fényfürdőzőké. Ehhez még csak speciális lámpákra sem volt szükség.

A fény egyébként olyannyira fontos tényező a lovak életében (is), hogy még a termékenységüket is befolyásolja. Tehát: minél nagyobb a világos órák száma, annál nagyobb az esélye, hogy egy kanca sárlani kezd.

Nem a szőr, hanem a levegő tartja melegen a lovat

Lovad minden egyes szőrszálához tartozik egy kis izmocska, ami azt mozgatja. Ha lovad fázik, akkor ezen kis izmok segítségével felborzolja a szőrét, a szálak között pedig kialakul egy szigetelő levegőréteg, ami melegen tartja. Ha pedig nem fázik, akkor a szőrök szépen rásimulnak a bőrre.

Jó, ha tudod, hogy lótakaró használata ezt a mechanizmust akadályozza, de ha helyesen használod, ettől függetlenül hasznos segítség.

A lovakat a széna fűti

Helyesebben az a hő, amit a vakbélben és a vastagbélben élő mikrobák termelnek a ló által elfogyasztott széna emésztésekor.

A ló természetes takarmánya a fű, ezért emésztőrendszere alapvetően a rostok emésztésére optimalizálódott. Ha ennek megfelelően rostban gazdag takarmányozásban részesül, tehát sok szénát kap, akkor a bélben élő mikrobák is jobban fűtik. De ha takarmányozásában inkább a keményítőben gazdag abraktakarmányok (zab, árpa, kukorica) dominálnak, akkor ezek a mikrobák kevesebb hőt termelnek.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy:

  • minél hidegebb van, a lovadnak annál több szénára van szüksége ahhoz, hogy ne fázzon
  • a ridegtartásban élő és a nem takarózott lovaknak szintén több szénára lesz szükségük, mint istállózott és takarózott társaiknak.

Inni hidegben is kell

Hidegben a lovak vízigénye csökken. De vannak lovak, akiknek nem elég a tiszta, fagymentes víz, ha túl hidegnek ítélik meg, nem biztos, hogy eleget isznak belőle. Ezért érdemes az érzékenyebb lovaknak meleg vizet, esetleg akár teát kínálni.

2015.11.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: HorseNation
Fotó: Haga Zsuzsa

Hozzászólások