A ló számára a kiegyensúlyozott takarmányozás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, a teljesítőképesség fenntartásához. A lovasok körében a régóta népszerű lenmag az egyik leghasznosabb takarmánykiegészítő, etetése több szempontból is jótékony négylábú társunk számára.
Ismerjük meg kicsit közelebbről!
A lenmag felhasználása hosszú múltra tekint vissza, már a Kr. e. 14. században termesztették és használták. Kutatók egyiptomi sírkamrákban is találtak lenmagot, melyeket útravalónak szántak a túlvilágra. Hippokrátész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is megemlítik a házi lenmagot.
A növényt rostjáért és olajos magjáért termesztik. 30 – 80 cm növő, egyéves, kék virágú haszon és gyógynövény. Egész Közép-Európa-szerte termesztik, hozama 1,8 – 2 t/ha.
A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.
A lenmag 35% nyerszsírt tartalmaz, melynek 72%-a esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen. Omega 3 zsírsav tartalma jelentős, emellett tartalmazza a szervezet számára hasznos linolsavat és linolénsavat is. Nyersfehérje tartalma 20-25%, gazdag A, B, C, D és E vitaminokban.
Milyen jótékony hatásai vannak a lenmag etetésének?
Etetését ezen hasznos beltartalmi értékei indokolják. Hatására lovunk szőre egészséges és fényes lesz, szőrváltáskor segíti a szőr növekedését, javítja a bőr állapotát. Támogatja az immunrendszer normál működését, hozzájárul az egészséges szervezet fenntartásához.
A benne található mucilago anyagoknak köszönhetően a lenmag dietetikai hatása kitűnő. Ezek olyan nyálkaanyagok, melyek vízben megduzzadnak, bevonják a bélnyálkahártyát, arra nyugtató hatást fejtenek ki. Ezáltal enyhíti a gyomor- és bélgyulladásban szenvedő állatok hasmenéses tüneteit, valamint hozzájárul a bélcső emésztőhámjának regenerációjához.
Elősegíti a takarmány passzázst – a béltartalom továbbhaladását az emésztőrendszerben – így megelőzve a kólika kialakulásának lehetőségét.
Előbbi jótékony tulajdonsága miatt etetése pozitív hatással bír a betegségből lábadozó, idős, vagy keveset mozgó lovak számára. Kitűnő takarmánykiegészítő az erősen igénybe vett sportlovak számára.
Fontos szerepet tölthet be a csikók takarmányozásában is, főképp választáskor, illetve vemhes és szoptatós kancáknál lehet nagyon előnyös etetése.
Milyen formában és mennyit etessünk?
Fontos tudnunk, hogy a lenmag nyers formában ciánglikozidokat tartalmaz, mely mérgező hatású! A magokat csak 5-10 perc főzés után szabad etetni, hiszen ennek során a hőre lebomló cián tartalmú glikozida, a limarin, elveszíti toxicitását. Szárazon, önmagában való etetése amiatt sem javasolt, mert erősen nedvszívó hatású, így könnyen letapad az emésztőrendszerben.
Javasolt adag csikóknál napi 50-80 gramm, kifejlett lovaknál pedig 100-120 gramm.
Manapság már nagyon sok lenmag tartalmú takarmány kiegészítőt, tápkeveréket találunk a kereskedelmi forgalomban melyek közül válogathatunk, de kiváló dietetikai hatású masht akár készíthetünk otthon is. Ennek módja a következő:
Mash
Egy liter vízben forraljunk fel egy marék lenmagot, majd adjunk hozzá 2 kg zabot, 1 kg rozs – vagy búzakorpát, adjunk hozzá kevés sót. Az edényt lehűlésig fedjük be, majd etetés előtt alaposan keverjük fel.
A takarmányadagok meghatározásakor vegyük figyelembe lovunk igényeit! Az etetett takarmányok energia- és tápanyagtartalmát igazítsuk a ló által végzett munka nehézségéhez, az állat korához, tartásmódjához, egyedi jellemzőihez! Mindig friss jól előkészített takarmányt etessünk!
Viczli Adrienn, LOLA program, 2019.09.09.
Források: Lóerő – A ló teljesítményét befolyásoló tényezők
Szerk.: Dr. Pongrácz László
Kapots László: Lenmag jótékony hatása lovakra
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.11.