Jó minőségű széna – egészséges ló

A széna a lovak alaptakarmánya. A kiváló minőségű széna elengedhetetlen lovad egészségéhez – éppen ezért nem mindegy, hogy milyen szénát etetsz. Most megmutatjuk, mire figyelj, ha szénáról van szó.

 • Illat: A jó minőségű szénának jó illata van. Idővel persze elillan a friss szénaillat, de poros, vagy dohos szaga később sem lehet a bálának. Ha mégis, akkor jobb, ha nem eteted meg lovaddal.
   
 • Penész: Furcsa fehér vagy fekete foltok vannak a bálán? Úgy össze vannak tapadva a szeletek, hogy nehéz szétrázni őket? Ez bizony a penész, ami akkor támadja meg a szénát, ha nedvesen bálázták be, vagy később nedvesség érte és nem tudott rendesen kiszáradni. Nem a lovadnak való eledel, ráadásul kólikát is okozhat.
   
 • Por: A por kevésbé veszélyes, mint a penész, de minél kevésbé poros a széna, annál jobb. A por irritálja a légutakat, légúti megbetegedésekre hajlamosít, a már fennálló légzőszervi problémákat pedig tovább súlyosbítja. Alapos áztatás segíthet.
   
 • Szín: A jó minőségű, friss széna zöld. Nem annyira zöld, mint fűként volt, de mégiscsak zöld. A bálák külső felülete idővel a napsugárzás hatására kifakulhat, megsárgulhat. De az a bála, aminek a külseje barna, bizony sok időt töltött a szabadban, kitéve az esőnek, hónak.
   
 • Hőmérséklet: A bebálázott széna nem lehet meleg. Ha bedugod a kezed a friss bálába és az meleg, az annak a jele, hogy még nedvesen bálázták be, ez semmiképpen sem jó jel.
   
 • Összetétel: Ha ismered a termelőt, tudod, mit rejt a bála. A nádas, sásos szénával jobb vigyázni, nem lovaknak való.
   
 • +1 pénztárcakímélő tipp: Ha meg tudod oldani a széna szállítását a földről egyenesen az istállóig, akkor súlyos ezreket spórolhatsz.

A széna minősége, összetétele sok tényezőtől függ és legalább ugyanennyire eltérőek az egyes lovak takarmányozási igényei is. Ha tanácsra van szükséged, fordulj bizalommal állatorvosodhoz, vagy tedd fel kérdéseidet Kérdések-Válaszok rovatunkban. 

2015.06.02. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: HorseChannel

Hozzászólások