Itt a tavasz, a karámozás ideje

Sokan ilyenkor kerítenek le legelőkialakítás céljából kisebb-nagyobb területeket. A meglévő karámokat érdemes átnézni, javítani. Sok lótartó fordul hozzánk segítségért, ezért készítettünk egy kis összefoglalót, hogy mire érdemes figyelni.

Az első lépés eldönteni, hogy milyen állathoz szeretnéd használni a villanypásztort, és mekkora területet szeretnél bekeríteni vele. Ha kiválasztottad a megfelelő készüléket, meg kell választanod hozzá a megfelelő vezetőt.  Lovakhoz illetve vadvédelemhez ajánlott szalagot, a többi állathoz vezetéket használni. Ezek kiválasztásánál fontos a szakítószilárdság, hogy az adott állatot biztosan bent (illetve vadvédelem esetén kint) tudjuk tartani. Továbbá fontos a vezetőképessége, hogy a karámtól legmesszebbi ponton is meglegyen a szükséges legalacsonyabb feszültség, ami minimum 2500 V. A vezetőnek ezt a tulajdonságát az ellenállása jellemzi, melyet ohm/méter értékben találsz meg a csomagoláson. Minél alacsonyabb ez az érték, a vezetőképesség annál jobb, tehát annál nagyobb területet tudsz bekeríteni vele.

A következő fontos feladatod kiválasztani a vezetőhöz a megfelelő szigetelőt, melyhez számtalan lehetőség közül válogathatsz. Fontos, hogy gyári szigetelőt használj, mivel a feszültségesés egyik leggyakrabban előforduló oka a nem megfelelő szigetelés.

A telepítés előtt alapvető feladatod még a készülék megfelelő földelése, amire részletes útmutatást találsz a készülék csomagolásán. A földelő karó fontos része az áramkörnek, ezért olyan hosszúnak kell lennie, hogy a mélyebben lévő nedvesebb talajréteget is elérje és természetesen a vezeték rögzítési pontjának is biztonságosnak kell lennie.

A telepített karám vezetékébe belecsapó villám túlfeszültsége visszajut a készülékbe, és tönkreteheti azt. Ennek kiküszöbölésére minimális ráfordítással beépíthető a villámvédő.

Láthatod, hogy egy villanypásztor rendszer kiépítése egyáltalán nem bonyolult dolog. Útmutatásunkkal akár saját kezűleg is bátran nekifoghatsz.

A cikk megjelenését a

támogatta.           

2014.03.31., Majorné Miskolci Anita, TAnita Lovasboltja


KapcsoLÓdó cikkek:

TAnita Lovasboltja a Lovas Piactéren >>

Villanypásztorok TAnita Lovasboltjában >>

Hozzászólások