Itt a legelőszezon!

A lovak társas lények. A tavasz és a nyár nagyszerű időszak, hogy együtt tartsd őket egy tágas legelőn. Ha azonban a „legelőtársak” még nem ismerik egymást, időt és energiát kell szánnod az összeszoktatásukra.

A szabadon élő lovak csoportokba verődnek és a túlélés szempontjából nagyon fontosak a csoporton belüli szociális kapcsolatok. Ezzel szemben az ember oltalma alatt élő lovak csak a legritkább esetekben választhatják meg szabadon társaikat és kénytelenek megbirkózni egy adott szituációval.

A sérülések megelőzése érdekében az állatok fokozatos, szakszerű és lehetőség szerint stresszmentes összeszoktatása kulcsfontosságú. Az érintett lovakat már az összeengedés előtt tanácsos egy ideig szomszédos kifutókban tartani, hogy összeismerkedhessenek.

Ha az újoncot egy már összeszokott csoportba szeretnéd beszoktatni, elegendő időt kell szánnod arra, hogy az összes ló összeismerkedhessen. Ha területi és infrastrukturális lehetőségek megengedik, ajánlatos a csoport egyes tagjait felváltva egy ideig a szomszédos karámban, az új jövevény közvetlen szomszédságában tartani. Ezzel a módszerrel az állatoknak lehetőségük adódik, hogy a kerítésen keresztül megismerjék egymást – mindenféle, a csoporton belül kialakult rangsorból adódó szociális nyomás nélkül. Ha az ismerkedés ezen fázisa sikeres volt, akkor az újonnan érkezett állatot közvetlenül is összerakhatod a csoport egy-egy tagjával. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetekben a rangsor legmagasabb fokán levő egyeddel érdemes kezdeni, majd a hierarchiában utána következővel folytatni, és így tovább. Természetesen ezúttal is elegendő helyet kell biztosítani a lovak számára.

Ezzel a módszerrel nagyban csökkenthetők az akár súlyos sérülésekkel is járó összetűzések. Lótulajdonosként azonban tisztában kell lenned azzal a ténnyel, hogy a rangsor kialakításáért folytatott harcok a lovak természetes viselkedésének részét képezik, evolúciós szempontból nézve a csoport biztonságát és életbenmaradását szolgálják. A stabil hierarchia kialakulása körülbelül egy évig tart, így a türelemmel kell lenned és elegendő időt kell hagynod kedvencednek, hogy megfelelően beilleszkedhessen az adott csoportba.

2012.05.07, Fordította: Horosz Enikő, Lovasok.hu
Forrás: http://www.tiergesundheit-aktuell.de
Frissítve: 2022.01.26.

Hozzászólások