Hűtsd le a lovadat!

Érdemes a nyári hőségben jobban odafigyelned lovadra, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb kánikulai tudnivalókat.


Sokan a strandokon töltik a forró napokat, de a lovasok többségét még a tikkasztó időjárás sem tántoríthatja el a lovaglástól. A nagy meleg azonban a lovak szervezetét is megterheli. A tünetek sokfélék lehetnek a kiszáradástól és levertségtől kezdve az általános gyengeségen át akár hasmenésig, vagy kólikáig. 

Egy kis odafigyeléssel azonban lovad számára is elviselhetőbb lesz a nagy meleg:

1. Ki a szabad levegőre! Ha lovad a napot hűvös, kellemes klímájú istállóban töltheti, akkor a hajnali és az esti (vagy akár éjszakai) hűvösebb órákban vidd csak ki a karámba. Így a napégéstől is megóvhatod. Ha az istálló is könnyen felmelegszik, vagy nem megfelelő a klímája, lovad napközben is jobban érzi magát a karámban, vagy egy legelőn, feltéve, hogy lehetősége van árnyékba húzódni és hozzájut a szükséges ivóvízhez.

2. Biztosíts árnyékot: Ha lovad napjának jelentős részét a szabadban tölti, gondoskodj arról, hogy mindig legyen olyan árnyékos hely, ahova behúzódhat. A legjobb megoldás egy két, vagy három oldalról nyitott beálló, de ha ez nincs, egy-egy terebélyesebb fa, vagy egy szellős facsoport is megoldást jelenthet.

3. Hűsítő szellő: Ventillátorok segítségével kellemes légmozgást biztosíthatsz az istállóban. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy lovad nem férhet hozzá sem a készülékekhez, sem a kábelekhez.

4. Párásíts: Ha istállódban van párásító berendezés, használd ki! A párolgás hőt von el. Ahogy a nedvesség elpárolog a ló szőréről hűti is az állatot. A rendszeres párásítás hatékonyabb módja a hűsítésnek, mint a fürdetés.

5. Vizet! Lovad előtt mindig legyen elég friss, hideg víz. A vödrökben tárolt víz egy idő után nagyon felmelegszik, valamint hamar megposhad. Ha van elég tiszta, és hideg vize lovadnak, de úgy véled, hogy mégsem iszik eleget, akkor szerezz be nyalósót, vagy keverj egy csipet sót az abrakjába.

6. Elektrolitok: Ha lovad nagy megterhelésnek van kitéve, vagy erősen izzad, némi vízben oldott elektrolit segíthet fenntartani a szervezet egyensúlyát. Mindig tartsd be az adagolásra vonatkozó utasítást, hiszen a túl sok elektrolit túl kevés vízben feloldva káros lehet.

7. Könnyíts a munkán! Csak mert a lovad nem lustul el és képes intenzíven dolgozni nagy melegben is, nem jelenti azt, hogy nem kell rá odafigyelned, amikor a hőmérséklet átlépi a 30 fokot. Ha semmiképpen sem szeretnél kihagyni egy edzést sem, akkor is könnyítsd a munkát, és iktass be pihenőket. Ez különösen akkor fontos, amikor magas a páratartalom, mert ilyenkor egyrészt rosszabb a levegő minősége, másrészt az izzadtság nehezebben párolog el a ló bőréről, így romlik hőháztartásának hatékonysága.

8. Rendszeresség: A lehetőségekhez mérten igyekezz tartani a megszokott napirendet. Egyetlen ló sem szereti, ha rövid idő alatt túl sok változás történik körülötte.

9. Napvédelem: A lovak – különösen a szürkék és világos szőrűek – is szenvedhetnek napégést. A nagy fehér jegyekkel, vagy foltokkal rendelkező, rózsaszín orrú lovakat is óvni kell az erős naptól. Ajánlatos ezeket a területeket napvédő krémmel bekenni. De természetesen az a legjobb megoldás, ha 10 és 15 óra között – hozzád hasonlóan – lovad sem tartózkodik a tűző napon.

10. Nyírd meg! Fontos lehet megnyírni a nagy szőrrel rendelkező lovakat, például akik Cushing-kórban szenvednek. A lovak normál nyári szőrzete védelmet biztosít a nap ellen, a vastag, sűrű szőrzet azonban megtartja a hőt, és megnehezíti a lónak a lehűlést.

2012.07.04. Schuch Lili, Lovasok.hu
Forrás: thehorse.com
Frissítve: 2017.03.03.

Hozzászólások