Halálos csemege, avagy miért ne etess fűnyírózott füvet a lovaddal

Itt a tavasz, a kertekben zöldell a pázsit, melynek rendben tartása sok vesződséggel jár. Felmerül a kérdés, hogy a fáradságos munkával lenyírt füvet miért is ne add oda lovadnak?

A fűnyíróval levágott és a fűgyűjtő tartályban összegyűlt fű több szempontból is alkalmatlan a lovak számára, etetésével nagy veszélynek teheted ki kedvencedet, amely akár halállal is végződhet.

Az egyik ilyen probléma, a vágott fű szálhosszúsága, vagyis inkább rövidsége. A lovak a legelés során a fűnyírónál hosszabb növényi részeket harapnak le, melyek rágására hosszabb időt kell, hogy fordítsanak, miközben több nyál termelődik. A nyál nemcsak a falat nedvesítésében, de az optimális pH érték kialakításában, a gyomornyálkahártya védelmében is fontos szerepet tölt be.

Az elégtelen nyáltermelés miatt előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb „száraz” fűcsomók tömik el a nyelőcsövet, esetleg a vékonybél valamely szakaszában okoznak részleges vagy teljes elzáródást, mely az állat halálához is vezethet megfelelő beavatkozás hiányában.

A vágott fű elfogyasztása kisebb energiabefektetést igényel a ló részéről, mint a legelés, így azonos idő alatt sokkal több takarmányt tud így behabzsolni, ami a gyomor megterhelését okozhatja. A hirtelen felvett nagy mennyiségű fű különösen a szezon kezdetén, illetve zöld etetéséhez nem szoktatott lovak esetében enyhébb-súlyosabb kólikához, esetleg savós patairha-gyulladáshoz vezethet.

A fűnyírózott fű etetése során lovadat megfosztod a válogatás lehetőségétől. A természetben a lovak ösztönösen kerülik a számukra mérgező növényeket, a fűnyíróval levágott fűkeverék etetésekor viszont esélyük sincs, miközben a kertből származó „csemege” ráadásul nagyobb százalékban tartalmazhat valamilyen mérgező  összetevőt, mivel a szépségükért ültetett dísznövények jelentős hányada rendelkezik ilyen hatással. Nemcsak növényi részeket, de a véletlenül belekeveredett idegen tárgyakat (madzag-, zacskó-, drótdarab, stb.) sem tudja ily módon kikerülni a lovunk, amelyek szintén súlyos elváltozásokat okozhatnak emésztőrendszerükben.

További problémát jelent, hogy a vágás után a növényi anyagcsere még tovább folytatódik, mely során a beltartalmi érték romlik, miközben káros anyagcseretermékek keletkeznek. A nyári melegben a zúzalék könnyen befülled, penész és egyéb mikroorganizmusok szaporodnak el a belső rétegekben. A fermentáció az emésztőrendszerben is folytatódik, mindeközben nagy mennyiségű gáz keletkezik. Lovunk ebben az esetben is erős kólikás nyugtalanságot fog mutatni.

A kultúrkörnyezetből származó fű esetén vegyi anyagok jelenlétével is számolni kell, így gyomirtót, műtrágyát, a fűnyíróból származó kenő-, illetve üzemanyagot is tartalmazhat a ló takarmánya, melyek mérgezéshez vezethetnek.

A műtrágya nemcsak közvetlen felvétellel, hanem kontaminált növények és víz útján is okozhat mérgezést, bár nálunk szerencsére ritkán fordul elő, a kockázat a használati utasításban foglaltak betartásával tovább csökkenthető.  A tünetek a felvett szer fajtájától függően sokfélék lehetnek: kólikás nyugtalanság, hasmenés, légzési nehézség, szívritmuszavar, rohamok, vagy akár halál.

Fontos, hogy bármilyen mérgezés gyanúja esetén azonnal hívj állatorvost, és már telefonon tájékoztasd a feltételezett problémáról!

Összességében elmondható, hogy a fűnyíróval levágott fűnek a komposztálóban a helye, lovanak pedig fokozatos szoktatás után a számára biztonságosan előkészített legelőn.

Dr. Bódai Emese
SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő

2012.07.16
Címkék: fűnyíró, fű, kólika, műtrágya

SzIE ÁOTK

 

 

 

 

 

Hozzászólások