Csíkokkal a böglyök ellen

Zebracsíkokkal megvédheted lovadat a vérszívóktól?

A bögöly sok lótartó életét megkeseríti nyaranta. Van, aki különféle rovarriasztókkal, van, aki illóolajokkal próbálja távol tartani a kellemetlen vérszívókat, de olyan – semmiképpen sem követendő – módszerrel is találkozhatsz, hogy a lóra petróleummal rajzolt minták kerülnek. Sikerességükről erősen megoszlanak a vélemények.

Németországban elterjedőben van azonban egy új, olcsó és igencsak szívderítő módszer is, ami – akármilyen meglepő – tudományos tényeken alapszik. Egy magyar és svéd kutatókból álló csoport bizonyította ugyanis, hogy a zebrák fekete-fehér csíkjai védelmet jelentenek a cecelegyek ellen.

Több kísérlettel vizsgálták, miként hatnak a böglyökre a fekete és fehér szín különböző variánsai. A kísérletek egyike alatt négy különböző színű (barna, fekete, fehér és egy zebracsíkos) lómakettet állítottak fel egy lovas tanya közelében, melyek felületét ragacsos anyaggal vontak be, majd megszámolták a makettekre ragadt böglyöket. A fekete és a barna lómakett vonzotta a legtöbb böglyöt. A fehér már sokkal kevésbé volt népszerű a kellemetlen vérszívók körében, míg a fekete-fehér zebracsíkos makett vonzotta a legkevésbé a böglyöket.

Leleményes lótartók ezért kísérletképp csíkokkal kezdték festeni lovaikat – és eredményeik bíztatóak.

A festéshez világos lovak esetében faszenet, sötét lovaknál agyagot, vagy liszt és víz keverékét használhatják a természetes módszerek kedvelői, de az állatjelölő termékek, valamint a gyermekek körében népszerű ujjfestékek is kiválóan alkalmasak a célra. A siker egyik fontos eleme, hogy a csíkok függőlegesek és kontrasztosak legyenek, sötét lóra tehát világos, világos lóra pedig sötét csík való. A lótartók megfigyelései szerint a keskenyebb csíkok váltak be leginkább.

Próbáljátok ki Ti is és számoljatok be az eredményről kommentben,
illetve küldjetek képet az elkészült remekművekről az info@lovasok.hu e-mail címre!

2013.07.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Bremsenfrei dank Zebrastreifen

Hozzászólások