A lóvásárlás alapjai: ezekre figyelj mindenképp!

Nemcsak szép és fontos, de felelősségteljes elhatározás is, ha arra adod a fejed, hogy saját lovat veszel. A lóvásárlás előtt a legfontosabb, hogy megfelelő körülményeket biztosíts, és elsajátítsd a lótartás alapismereteit. Ám már a ló kiválasztása is sok figyelmet kíván, ebben adunk most számodra néhány hasznos tippet.

lóvásárlás

Ma már messze nem olyan bonyolult eladó lovat találni, mint Paul Sandby fenti festményén Bruntsfield Links-ben, hiszen elég, ha szétnézel oldalunkon. Ám a neheze csak ezután jön, és tudnod kell, hogy a lóvásárlás egy viszonylag hosszú folyamat. Időt és türelmet kíván tőled, hiszen szinte minden ezen a döntéseden múlik. Az ember hajlamos elsőre a külső alapján ítélni, ám talán ez a legkevésbé lényeges dolog a lovad kiválasztásánál. A szín és a fajta sokkal kevesebbet nyom a latba, mint az, hogy egészséges és jó természetű lovad legyen. A méret is csupán esztétikailag számít: nem mindegy, hogyan fest ló és lovasa egymás mellett.

Lovaglásban szerzett tapasztalatod nagyban behatárolja, hogy milyen lovat érdemes vásárolnod: ha még kezdő vagy e téren, mindenképp tapasztaltabb, higgadtabb, jól kiképzett lovat válassz. Hiszen csak kellő lovas tudással leszel képes egy fiatal, keveset lovagolt lovat továbbképezni.

Sok múlik a ló egészségén is. Mindenképp vizsgáld meg a patákat, a fogakat, illetve érdemes utánajárni a ló kórelőzményeinek is.

 

Miután alaposan átnézted a ló testét, jöhet a viselkedés vizsgálata. Célszerű a lovat először nyereg és lovas nélkül megfuttatni, és figyelni, hogyan viselkedik. Ezután nyereggel és lovassal a hátán is megnézni, te pedig csak ezt követően üld meg. A lónak ütemesen, lendületesen és lazán kell mozognia mindhárom esetben.

Fontos, hogy megbizonyosodj róla, nincsenek-e rossz szokásai, mint például a szitálás, karórágás vagy levegőnyelés.

Ha minden tekintetben elégedett vagy a lóval, hátravan még az állatorvosi vizsgálat, melyet jó esetben egy általad felkért állatorvos végez. A végső döntés és a vételár kifizetése, vagyis a lóvásárlás utolsó fázisa előtt, ha az eladó is beleegyezik, érdemes a kiválasztott lóval eltölteni egy hetet oly módon, hogy már saját istállódba viszed át.

2019. 05. 19., Svébis Bence, Lovasok.hu Akadémia – LOLA program
Forrás: Heidrun Werner: Lovak (SubRosa Kiadó, 1993.)
Képek forrása: Wikimedia Commons, Bigstockphotoes.com

 

Hozzászólások