A felestartás előnyei

Igazán népszerűvé válni Magyarországon a felestartás, melyet sokan félbértartás, vagy lóbérlés néven ismerhetnek. Olyan lovasok számára ideális, akik szeretnének tovább fejlődni az iskolalovaglás nyújtotta lehetőségeknél, ám nincs módjuk, vagy nincs elég tapasztalatuk egy ló tartásához. Rengeteg tulaj és lovarda keres felestartókat, akik kipróbálnák, milyen érzés „pótgazdiként” egy lóval törődni.

Mindannyian tudjuk, milyen magas költségekkel járhat a lótartás. Felestartás esetében ez lényegesen alacsonyabb összeget jelent. Az anyagiak általában megbeszélés tárgyát képzik, de jellemző, hogy a tulajdonos a bértartás és a vele járó költségek felét, valamint a felestartó hibájából keletkezett károk megtérítését kéri. Ez azt jelenti, hogy félbértartóként nem kell a teljes tartást kifizetned, valamint a körmölés, esetleges állatorvosi költségek is jóval olcsóbbak. Általában a lónak saját felszerelése rendelkezésre áll, így nem kell többszászezer forintért szerszámot vásárolni, elég, ha saját lovas ruházattal rendelkezel. És akkor még nem említettük magát az állat megvásárlását, a tápokat, kiegészítőket.

Lótartóként szintén hatalmas előny lehet egy felestartó találása. Előfordulhat, hogy életünkben hirtelen változás következik be, ami miatt már nem tudunk elég időt fordítani a lovaglásra. Eladás helyett alternatív megoldás a ló bérbe adása, aki így megkapja a szükséges foglalkozást, miközben tulajdonunkban marad. Felügyelhetjük a lóval történő munkát, miközben elősegítjük egy kezdő lovas fejlődését. Később akár eladási szándék felmerülésekor is ideális lehet a helyzet, hiszen rengeteg leendő lótulaj kezdte a lótartást felestartással.

A fentebb leírt nyilvánvaló előnyök mellett azonban még rengeteg haszon származhat abból, ha valaki felestartói viszonyba kerül. Minden lovas élete során hatalmas mérföldkő az, mikor az alapok elsajátítása után komolyabban kezdi űzni a sportot, egy „fél saját ló” pedig remek lehetőség arra, hogy gyakoroljunk. A tulajjal való megegyezés függvényében akár egyedül is lovagolhat a felestartó, vagy egy magasabb szintű edzővel kezdhet dolgozni. Rengeteg jó képességű tanítóló bérelhető, akik segítségével elindulhat, vagy fejlődhet a lovas versenykarrierje, legyen szó bármilyen szakágról. Mivel ezeket a lovakat nem lovagolják annyian, mint egy lovasiskolában, könnyebben össze lehet szokni velük, könnyebben kialakítható a kapcsolat, de azon sem kell aggódni, hogy ha nem jutunk ki, akkor hogyan oldjuk meg a lemozgatást.

Aki későbbiekben lóvásárlást tervez, felkészülhet az ezzel kapcsolatos teendőkre, saját bőrén tapasztalhatja meg azokat.

Te is épp lovat keresel felestartásra, esetleg a megfelelő partnert magad és lovad mellé? A lovasok.hu új lehetősége, a HorseFaces segítségével most megteheted az első lépést! A már jól ismert lovak hirdetési felületünkön már nem eladó lovak feltöltésére is kínálunk lehetőséget. Válaszd ki a keresőben a Hobbiló (nem eladó), vagy Sportló (nem eladó) szűrőket, és azonnal böngészni kezdhetsz a profilok között. Lehet, hogy a Nagy Ő már vár rád? Ha pedig inkább keresnél valakit magad mellé, csak kattints a hirdetés feladása gombra, ahol a fenti kategóriák egyikének kijelölésére is van már lehetőséged!

2021.11.05.
Lovasok.hu szerkesztősége, Merényi Kincső
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások