Meghajlás (plié): mire jó és hogyan tanítsuk meg lovunknak?

Hátha kedvet kaptál hozzá a „Játék a lóval – 1., 2. rész” hatására, hogy a lovaglás mellett minőségi, élvezetes időt tölts együtt patásoddal. Bármilyen játékot kitalálhatunk, ami lónak és embernek is biztonságos, játékban nincsenek határok. Nézzünk meg egy klasszikust, ami amellett, hogy ügyességet kíván lovunktól, felér egy ló-jógázással. Ez a meghajlás, vagy plié.

Mire jó lovunknak a plié?

A játék közben nyújtja a hátát, nyakát, növeli a vállszabadságot, ráterhel a hátsó lábaira, jó egyensúlygyakorlat.

Hogyan tanítsuk?

A kiinduló pozícióban lovunk mellső lábai egymás mellett legyenek pont, akkora távolságra, hogy átférjen a feje köztük. Nyugodtan álljon, ne nézelődjön, csak ránk figyeljen. Ha ez megvan, dicsérjük meg.

Legjobb ehhez a játékhoz, ha répát használunk, amit lefelé, a lábai felé, majd köztük mutatunk, ezzel vezetve a fejét. Nem veheti ki a kezünkből, és nem is léphet el, hogy megszerezze. Ösztönösen ezt fogja tenni, ilyenkor nem kell megszidni, csak állítsuk vissza a kezdő pozícióba. Percekig is eltarthat, mire megérti, hogy most tennie kell érte valamit, nem csak kunyerálni. Adjunk neki időt, ne siessünk. Minden ló megérti egy idő után, de ha szenvtelen, lökdös, csipked, csináljunk vele néhány dominancia-gyakorlatot, ahol kifejezzük, mi vagyunk a főnök (pl. hátraléptetés, magunk körül hajtás). Ha odafigyelünk a rezdüléseire, már időben tudunk reagálni, érezzük, mikor akar ellépni, és előtte már abbahagyjuk, kicsit várunk.

A répával fokozatosan bekérjük a fejét a lábai közé. Elsőre nem kell, hogy teljesen meghajoljon, köztes fázisoknál is dicsérjük és letehetjük a répát, hogy a földről elvegye. Ha nem kap közben semmit, el fog menni a kedve, mert azt hiszi, rosszul csinálja. Taníthatjuk lovunkat, hogy szóra csinálja, ilyenkor a feladat közben ismételjük neki a „plié” szót (vagy amit szeretnénk). Megtaníthatjuk neki, hogy mellső lábait belülről érintjük, és arra csinálja. Ez már egyéni döntés.

Ha tényleges nyújtó hatást szeretnénk elérni, még azelőtt fejezzünk be minden próbálkozást, mielőtt lovunk behajlítaná mellső lábait. Csak nyújtott lábbal van ló-jóga értéke, hajlított lábaknál már inkább befeszül, mint ellazul. Mikor a határán van, tartsa meg kicsit a pozíciót, és akkor kaphatja meg a répát a földről. Garantáltan jól fog esni lovunknak ez a kis játékos gyakorlat, lovaglás során érezhetjük majd, mennyit lazult a hatására.

2019.01.25. Both Anna, Frisch Andrea
Forrás: www.horsenetwork.com
Frissítve: 2022.09.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások