A lovasok társadalmi-gazdasági státusza

A társadalmi-gazdasági státusz (SES) egy komplex értékelést jelent az egyén vagy csoport helyzetéből adódóan. Ugyanakkor, erősen befolyásoló értékkel bír az emberek életstílusára vetítve.

A lovasoknak ahogy múlik az idő, egyre nagyobb szerepe van a lovas társadalomban, egyre több minden érdekli a lovakkal kapcsolatban. Ez akár évtizedekig is eltarthat.

A SES ebből adódóan egy komplex rendszer, magába foglalva a jövedelmet, az oktatást, a foglalkozást, az örökséget, a lakóhelyünk elhelyezkedését, és egyéb kulturális tényezőket, melyek mind felmérik és befolyásolják a részvételhez való képességeinket.

De mit is jelent számunkra, lovasok számára a SES pontosan?

A Kentucky Egyetem kutatói, Karin Pekarchik (Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Főiskola) és Kimberly Tumlin (Közegészségügyi Főiskola) vizsgálva többek között ezen ügyet, felmérést kezdtek el terjeszteni még az idei évben, 2019-ben.  Az ún. „A lovas portréja: Lovas tevékenységek és sportok aktív résztvevőinek jellemzése” című cikket nemzetközileg terjesztették.
A felmérés az amatőr, a szabadidős és a szakmai szereplők helyzetét vizsgálta a lóiparban. Olyan kérdések is helyet kaptak a felmérésben, mint például a lovas részvétel típusai, jövedelmek, oktatás, valamint a szociális támogatás.

A legtöbb válaszadó öt ország az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland volt.

A válaszadók 70%-a kategorizálta magát szabadidős vagy amatőr versenyzőként. Legtöbben lovasoktatóként, vagy versenyzőként kategorizálták be magukat, olyanoknak, akik több, mint húsz éve vannak a pályán.
A tesztet kitöltők pedig mintegy 2/3-a úgy nyilatkozott, hogy majdnem minden nap lovagol.
Közel az összes tesztet kitöltőről kiderült, hogy középosztályúként és középkorú nőként színesítik a lovas társadalmat.
Csupán a válaszadók 10%-a válaszolta, hogy több bevételt kap 100 000 dollárnál. Az ilyen és ehhez hasonló gazdasági tényezők megkönnyíthetik, vagy éppen akadályozhatják is a lovas sportban való részvételt.
46% azonban megoldhatónak találja fizetéséből a lovas élet fenntartását.

Talán az egyik legmeglepőbb megállapítás az volt a válaszadók jelentős részénél, hogy családjaik például egyáltalán nem veszik ki részüket a lovas életből. Ezért is számít legtöbb esetben egyedi értéknek a lovas társadalomhoz való tartozás egy családon belül.

 

2019.08.29. Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok
Cikk forrása: TheHorse.com
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások