Az erőszakmentes kommunikáció a kulcs

A cél nem az, hogy a ló valahogyan megoldja a feladatot, félelemmel tele, hanem az, hogy a félelmétől megszabadulva, bármikor, szívesen megtegye azt, amit az ember kér tőle. – Császár Csilla erőszakmentes bemutató sorozata ezzel az üzenettel és nagy sikerrel zárult.

Az esős előrejelzések ellenére napsütés fogadta a Simonpuszta Lovasparkba látogatókat szeptember 3-án, akik kíváncsiak voltak Monty Roberts erőszakmentes módszerére, amellyel több százezer ló és ember élete megváltozott. Császár Csilla Okleveles Monty Roberts Instruktor és Molnár Zsolt Okleveles Horseman bemutatták, hogyan lehet megnyerni ezeknek a több száz kilós, nemes élőlényeknek a bizalmát, és ezáltal kérni együttműködésüket feladatok végrehajtásához. A cél nem az, hogy a ló valahogyan megoldja a feladatot, félelemmel tele, hanem az, hogy a félelmétől megszabadulva, bármikor, szívesen megtegye azt, amit az ember kér tőle. Legyen az akadályugrás vagy lószállítóban utazás.

A nyitóbeszéddel Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész (Egri Csillagok…) és igazi lovas ember tisztelte meg a közönséget egy olyan videó üzenetben, amelyet Erdélyből, a Gyilkos-tó mellől készített, hogy átadja gondolatait a lovak és emberek kapcsolatáról. Az üzenete megtekinthető itt >>
A “Csatlakozz!” lovas bemutató sorozat fontosnak tartja az élet tiszteletét és megbecsülését, minden élőlény számára. A gyönyörű nyitóének is az élet derűjét hangsúlyozta, amelyet Dobos László énekes és zenész hozott el a rendezvényre. Dalai végig kísérték a lovas játékokat, mely során a gyerekek lovaikkal lelkesen teljesítették az előttük álló feladatokat.
Aki szeretne belehallgatni, itt megteheti >>

A szünetben Kenesei Krisztina lovasoktató lehetőséget adott a nézőknek arra, hogy lovak hátára ülhessenek, és megtapasztalhassák azt a hatalmas erőt és alázatot, amelyet a ló az ember szolgálatába állít.

A bemutató lovai: A fiatal ló, aki félt a zacskóktól, víztől, ponyvától és sok minden mástól, megértette, hogy nem kell elmenekülni a hátára felröppenő bevásárló szatyortól, és nem esik bántódása, ha rálép az élénk kék színű, vízcsobbanáshoz hasonlító hangzású ponyvára. A középkorú ló, akire számos probléma rárakódott sportló múltja révén, megismerte a kettős futószárazás által, hogy az egyensúlya megtalálásához lehetősége van elengedettségre és hajlékonyságra, nem kell a testét merev keretek között tartania. A fiatal csődör Iwan, felfedezte, hogy a lószállítóba bármikor bátran bemehet, nem történik vele semmi félelmetes.

A lovas bemutató által gyakorlatias képeket mutattak be a nézőknek, milyen hatékonyan és egyszerűen képezhető a ló, amikor valódi természetét tartjuk szem előtt. Az embernek azért van szüksége képzésre, hogy ne csupán megoldassa a lóval a feladatot, akárhogyan, akár erőltetéssel és fájdalomokozással, hanem képes legyen a lovak által értelmezhetően kérni tőlük a feladatok megoldását. Ehhez a sikeres csapatmunkához az erőszakmentes kommunikáció a kulcs.

Köszönet jár mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöhessen a bemutató:
Simonpuszta Lovaspark tulajdonosa Dr. Korein László és csapata; Benkő Péter- színművész; Dobos László- énekes, zenész; Molnár Zsolt – horseman munkatárs; Nagy Mia- tanítvány; Kenesei Krisztina – lovasoktató; Furka Ildikó és Papp Gyöngyvér- segítők; Sánta Magdolna- operatőr; a lelkes érdeklődők és azok, akik a lovaikat adták a bemutatóhoz.

2017.09.13. Írta Császár Csilla, szervező és tréner
Frissítve: 2022.08.29.

 

Hozzászólások