Lovaglószoknya és szivárványos kengyel – a jövő tél lovas divatja

Míg a lovasok alig várják a közelgő tavaszt, a lovas divatcégek mindezt már teljes figyelmükkel a 2014-2015-ös őszi-téli évadra koncentrálnak. A Spoga Horse kiállításon a lovas divat legújabb trendjei mellett a lovasok és lótartók mindennapjait megkönnyítő praktikus újdonságok is bemutatkoztak.

A legújabb lovasfelszereléseket február elején Kölnben láthatta a nagyérdemű a nemzetközi lovas szakvásár, a Spoga Horse keretei között.

A Horze kínálata a Spoga Horse bemutatóján

Az évszak várható mínuszai ellenére a következő tél igen forrónak ígérkezik. Több, mint szokatlan a fogathajtók baktakarójához hasonlatos bélelt, meleg lovas szoknya, mely a lovaglónadrág fölött viselve sokkal kellemesebbé teszi a téli istállói munkát, vagy akár lovaglást megelőző a futószárazást, és lovaglás közben is praktikus, hiszen a cipzár egyszerűen kioldható, így a szoknya továbbra is védi a lovas lábait a hidegtől és nedvességtől.

A jobboldali modellen látható a “lovas szoknya”, mely a lovaglónadrág fölött viselve kellemesebbé
teszi a kemény téli hidegben végzett istállómunkát, vagy akár lovaglást megelőző a futószárazást

A vastag lovaglókabátok és téli orkándzsekik, csakúgy, mint az ultravékony, steppelt kiskabátok – melyeket fémes csillogású arany és rézszínben ajánlanak a tervezők – szintén divatos „fagyálló” kellékei lesznek a következő évad lovas divatjának.

A szépség a részletekben rejlik

Lovasfelszerelések esetében az elsődleges cél a funkció, a kényelem, a tartósság – szezontól és trendektől függetlenül. A lovas divat változásait elsősorban a részletekben kell tehát keresnünk. Az olyan mutatós apróságok mutatják a legjobban a trendeket, mint a kontrasztos cipzárak és szegélyek, hímzett logók vagy a Swarovski-kristály díszítések.

A Cavalliera az egyetlen olyan magyar cég, amely immár 4 éve minden évben bemutatkozik a Spogán és képviseli hazánkat. A cég kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokat tudhat magáénak: 4 kontinensen vannak viszonteladói és disztribúciós hálózata.

A különböző anyagok kombinációi mellett – mint például a steppelt dzseki shoftshell ujjakkal – a jövő tél kabátjait a kényelmes szőrmegallér vagy a levehető, kötött bunda dobja majd fel.

Ami a színeket illeti, a divatcégek két végletre esküsznek: a földtónusok dominálnak, ugyanakkor a harsányabb színek is feltűnnek majd a palettán. A farmer és a fémes kék egyes változatai szintén megjelennek. Ezeket ötvözik finoman a fekete, a fehér és a szürke alapszíneivel csakúgy, mint lágy tónusokkal, így például homokszínnel.

Tudatosan és természetesen

Kobakok tekintetében szintén a tengerészkék dominál majd. Bár mindenekfelett persze a biztonság számít, a tervezők nagy hangsúlyt fektetnek nemcsak a kinézetre, de a kényelemre is.

Bioaktív szövetből készült lovaglónadrágok és Fair trade termékek is képviseltették magukat Kölnben. Egy a fenntartható fejlesztés mellett elkötelezett, fair trade termékeket forgalmazó divatcég egy igazi különlegességgel is előrukkolt. Gyapjúbetétes, külső anyagában újrafeldolgozott PET palackokból készült ultravékony kabátjuk nagy sikert aratott.

A Spoga természetesen nem csak a lovas divatról szólt. Tévedés lenne például azt hinni, hogy takarmányozás terén nincs új a nap alatt. Kölnben debütáltak például a legújabb kutatási eredmények alapján a lovak igényei szerint optimalizált lómüzlik.

A tudomány jegyében

A lovak számára készült akupresszúrás takaró egészség és wellness fronton tűnik ki: 11.000 nyomáspontja stimulálja a vérkeringést, illetve lazítja a nyak-, hát- és keresztcsont környéki izmokat. Egy új masszázstakaró – ami edzés előtti bemelegítéshez vagy lovaglás utáni levezető relaxációként is használható – szintén ezt a célt szolgálja.

A szivárványos kengyel is az idei Spoga egyik különlegessége volt

Praktikus újdonságok a lovas mindennapokra

Újdonság az a légytakaró is, amely speciális kialakításának és nyeregkivágásának köszönhetően lovaglás közben is használható.

Egy kis színt és mosolyt csempészhet a lótartók mindennapjaiba az új villanypásztor, ami vidám világoszöld, türkizkék és lila színben is kapható. 

A 2014-es Spoga Horse-on az alábbi márkák vonultak fel:

Horze, CavallieraCavallo, Covalliero, Euro Star, HKM Sportequipment GmbH, Horseware, Mountain Horse, PikeurSchockemöhle, ELT, Waldhausen

A szakvásáron felvonultatott márkákat forgalmazó hazai lovasboltok:

 

2014.02.12.
Koskó Barbara, Lovasok.hu
Forrás: Spogahorse.com
Kiemelt kép: Canva
Frissítve: 2022. 02. 02.

 

Hozzászólások