Lóagility: kapcsolatépítés, együttműködés, ügyesség, bizalom

Míg az első kutyás agility bemutatót a díjugratás mintájára alkották meg, a lóagility a kutya agilityt követve fejlődött önálló sportággá, csak itt egy ember és egy ló van a pályán.

Természetesen versenybe szállhatnak szamarak, öszvérek, igáslovak és mini pónik is. A pálya 8-10 akadályból áll, melyeket előre megszabott sorrendben kell teljesíteni. A pontozás 100 pontból hibapontok levonásával történik. Nem csak a lónak, a gazdának is figyelnie kell a feladatok pontos teljesítésére, a felvezető hibája is pontvesztést von maga után.

Szabálykönyv tartalmazza az akadálytípusok pontos méreteit, és a feladatok teljesítésének kritériumait. A feladatok közt szerepel például rudakból álló labirintuson áthaladás, kisebb akadályok ugratása, rudak közt illetve rudakon át hátra, és oldallépés, kapu, híd, mérleghinta, nejlon, szlalom, szűk réseken áthaladás stb.

Több szinten lehet versenyezni. Vezetőszáron („on line”) a kezdő osztály után négy kategória van különböző nehézségi szinteken. Itt kötelező a legalsó kategóriában kezdeni, és a gyűjtött pontok alapján lehet feljebb lépni. Lehetőség van „szabadon” (liberty-ben) is versenyezni, itt három nehézségi osztály van, bármelyikben lehet kezdeni, de feljebb lépni csak megfelelő pontszámmal tud a páros. Az on line és liberty összesített pontokat külön számolják, a végső eredményekben mindenki benne van, nehézségi kategóriától függetlenül.

On line félévkor, és év végén hirdetnek győztest, liberty-ben csak év végén. A kategóriákon belül havonta van helyezés, minden hónapban jár díjszalag. Pálcát, vagy hasonló segédeszközt nem szabad használni egyik kategóriában sem.

Rendeznek élő versenyeket is, főleg Nagy-Britanniában, de a világ bármely részéről lehet online is versenyezni, meghatározott feltételeknek megfelelő videó beküldésével. Az élő versenyeken természetesen az idő is számít.

Miért érdemes belevágni?

Mert célt ad a ló képzésének, versenyzési lehetőséget a szabadidőlovasnak. Nem mindenkinek van olyan lova, amelyik komoly sportteljesítményre képes. A jó hír, hogy ebben a szakágban nincs szükség semmilyen különös képességre a ló részéről. A hangsúly a gazdával való együttműködésen van. A feladatok bármilyen fizikai adottságú lóval könnyen végrehajthatók. A lovas a földről kíséri a lovat, így aki nem a lovaglás öröméért tart lovat, vagy akadályozottsága miatt nem szállhat nyeregbe, az is versenyezhet a lovával, miközben az egész jó szórakozás lónak, lovasnak egyaránt.

Ha valaki online versenyzik, ki sem kell mozdulnia a lovardából. A feladatok betanítása és gyakorlása közben épül a kommunikáció és a bizalom ló és gazdája közt, egyre jobban értik és érzik egymást. Ez a sportág változatosságot adhat, és jól kiegészítheti a sportlovas munkarendjét is, még ha versenyeken nem is vesz részt. A kapcsolatépítés segíteni fogja mindennapi munkájában, felüdülést hoz a ló munkakedvében, növeli együttműködő készségét.

2015.01.20. Egyed Anna
Fotó: The International Horse Agility Club
Frissítve: 2022.02.14.

Hozzászólások