Lazíts! – Avagy tudni kell engedni…

Tudod, hogy mikor lehet a fizikai/mentális terhelés túl sok egy lónak, és hogyan fogja ezt jelezni? Márpedig szólni fog, a kérdés csak az, hogy te meghallod-e… Tanuld meg felismerni a jeleit annak, amikor a lovadon túl nagy a nyomás, és tanuld meg azt is, hogy mit kell tenned ilyenkor. Jó tanácsok Bob Avilától.

Bob Avila, napjaink egyik legkiválóbb lókiképzője segít felismerni a legfontosabb jeleit annak, hogy néha a tanulásból is túl sok lehet. Bob az elmúlt 35 évben a western lovaglásban alkotott maradandót: módszereit világszerte ismerik és használják. Két alkalommal is elnyerte a World’s Greatest Horseman címet, valamint többszörös NRCHA nyertes.

Sajnos manapság nem szokatlan látvány, hogy a versenyzők, lótulajdonosok, amatőrök nem figyelnek oda lovuk igényeire, mert figyelmük kizárólag a versenyeredményekre összpontosul. A versenyek bűvkörében élő lovasok mértéket nem ismerve egyre csak hajszolják lovukat az újabb és újabb diadalokért.

Nos, mindenki csak addig terhelheti lovát, amíg az be nem sokall. Legrosszabb esetben akkor szembesülsz hibáiddal, amikor már túlmentél azon a bizonyos határon. Amikor a ló már nem hajlandó bemenni a négyszögbe. Amikor megáll az akadály előtt. Amikor már fel sem lehet nyergelni verseny előtt… Te is tudnád folytatni?

Itt az ideje, hogy lazíts a szárakon!

A lovaddal való munka során eljöhetnek (és el is fognak jönni) olyan időszakok, amikor le kell lassítanod. Időt kell hagynod a lónak, hiszen a túl sok új információ, feladat terhes lehet neki. Ha túlhajszolod, azzal csak azt éred el, hogy elveszíti a munkakedvét, és a bizalmát irántad. 

Lehet, hogy ott lebeg a szemed előtt a következő, fényesen csillogó kupa, de ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést: mégis milyen áron?

Mielőtt magasabb fokozatba kapcsolnál az edzéseken és többet kérnél a lovadtól, meg kell „kérdezned” őt is, fel kell mérned, hogy készen áll-e az új kihívásokra. Nagyon finoman, de válaszolni fog – a maga módján. Ha elengedett, készséges és nyugodt marad, akkor azt mondja: „Igen, benne vagyok”. De ha feszült és nem együttműködő, akkor vagy összezavarodott (úgyhogy világosabbá kell tenned számára a feladatokat) – vagy már egyszerűen nem érdekli a dolog.

“Beismerem, hogy velem is előfordult, hogy erőltettem valamit az intőjelek ellenére, de hamar rájöttem, hogy ezzel csak még nagyobb ellenállást váltok ki a lóból – íme, az ördögi kör. Én ekkor tanultam meg lelassítani a munkát.”

Vannak lovak, akik nagyon hirtelen, és veszélyesen adják a lovas tudtára, ha valami már nem esik jól nekik, és vannak türelmesebb jellemek. Mindenesetre én azt mondom, hogy ne a türelmük határait feszegesd, hanem kezdettől fogva figyelj oda rá, dolgozz vele észszerűen, és úgy kérj, hogy azt ő is megértse.

Íme, egy jó módszer erre:

A „nyomás-engedés” – avagy a jutalmazás művészete

Tudnod kell, hogy a lovak nem szeretnek nyomás, stressz alatt lenni. Mindig az engedést, a nyomástól való szabadulást, a nyugalmat, a számukra kellemeset, a komfortot keresik – úgy, ahogy bárki más. A komfort helyzet eléréséért bármire képesek, és nekünk, lovasoknak ez egy hatékony eszköz a kiképzésben.

Amikor a lóra nyomást gyakorolsz, ő azonnal keresni fogja a kiutat. Így neked nem kell mást tenned, minthogy akkor engedj a nyomáson, amikor a ló megfelelően válaszolt. Ekkor viszont engedj, tehát teljes egészében szüntesd meg a nyomást. A ló csak néhány másodpercen belül tudja az összefüggéseket megérteni és összekötni, ezért nem késlekedhetsz. Ha ezt betartod és rendszeresen alkalmazod, a ló megtanulja azt, amit el szeretnél vele érni.

Fontos, hogy a lovaknak mind a két oldalukon külön-külön is megtanítsd a feladatokat. Az ő agyuk jobb és bal agyféltekéjét ugyanis külön-külön kell tanítani. Az, hogy a ló végre tud hajtani egy gyakorlatot jobb kézen, távolról sem jelenti azt, hogy a másik irányba is menni fog neki.

 

2012.09.06. Schuch Lili, Lovasok.hu
Forrás: Horse&Rider
Frissítve: 2022.08.29.
2023.07.11.
Fotók: Canva

Hozzászólások