Felszerelés nélküli lovasversenyen Lengyelországban

Csak annyit kérhetsz a lovadtól ami kantár nélkül is működik!


2014. április 26-27-én “mgy” a wroclawi lóversenypályán bíráskodott – 15 év után újra  – egy új kezdeményezésben, talán először Európában: felszerelés nélküli lovasversenyen, ahol a lovaglás és lóval való együttlét elkezdődik! A következőkben “mgy” bejegyzéseit olvashatod a lengyelországi élményekről, tapasztalatokról.

Mentoromtól, Commandertől kapott összes tudást magammal viszem a versenyzők munkájának segítéséhez! A versenyzésnek ettől a szintjétől fölfelé van csak értelme a “bíráskodásnak”! 

Közel 15 év kihagyás után most először ülök vissza a bírói székbe, miután egyre jobban gyomorforgatóvá vált, amit a versenyeken láttam! Az már régen nem a társságról kezdett el szólni, onnantól kezdve viszont engem nem érdekel, mert ez sosem szólt erről és sosem szólhat! Semmilyen magyarázat nem érdekel, amiben az ember mentegeti magát a ló kontójára. Senki sem mondhatja meg egy lónak hogyan “öntartsa” magát!…

Ez egy nagyon jó bemelegítés a mai felszerelés nélküli verseny előtt! Ez a kisfilm áll a legközelebb ahhoz amiről beszélni próbálok! Lónak és lovasnak mindig ennyire szabadnak kell lennie!

Senki sem született lónak ezért számomra nincs olyan ember aki megmondhatná, hogy egy lónak hova kell tennie a fejét, nyakát és testét, amely pozícióban a legjobban képes a lovada javaslatát követni! Elég azt követnie! Köszöni szépen, majd ő a legjobban tudja, hogy mikor, hogyan “öntartsa” magát! A ló megcsinálja,hogy hamarabb szabaduljon, de SOSEM fogja megérteni, hogy miért pozícionálják a testét állandóan, nehezítve ezzel a személy követését!

Az egyedüli amit tehetünk az,hogy megfigyeljük őket mikor hogyan használják testüket a manőverekben, ha a földön vagyunk!… Ha a hátukon vagyunk, akkor pedig megpróbálhatjuk megélni a mozgás szabadságát és eltenni a memóriánkba, de SOSE módosítsuk azt!!! Ne higyj semmi másban és senki másnak!…csak a lónak!

Mottóm: ha egy kiképzés nem az eszközök elhagyását célozza, akkor az célt tévesztett! Nem természetes és nem a ló és ember közötti partnerség fejlesztését célozza, amely az egyetlen célunk!…és ez nem azonos a szabadidomítással!

Nagyon sok versenyen vettem részt életemben, mint versenyző, mint bíró, mint hivatalos személy, de először éreztem magam ilyen jól!

…Mert először éreztem, hogy a versenyen a LÓ számított!…ahogy mindig is kellene! Itt láttam először megvalósulni azt, ami a Nemzetközi Lovas Szövetség etikai kódexének első pontja, de az ő kereteiken belül SOSEM láttam és ma sem látom, miszerint: “A LÓ MINDENEK FELETT!” Megtiszteltetés volt bíróként részt venni ezen az eseményen! Köszönöm!

Nem szeretnék ennél több felszereléssel induló versenyzőnek gratulálni egy verseny díjkiosztóján!!! Ha mégis, akkor mielőtt ennél több felszereléssel indul feltétlenül meg szeretném nézni a programjukat felszerelés nélkül! 🙂 Csak annyi hihető el együttműködésetekből amennyi felszerelés nélkül is megvan!

Sok Szeretettel a Wroclawi Felszerelés nélküli verseny egyik bírája, Mészáros Gyula

2014.04.25. Mészáros Gyula
Frissítve: 2023.02.27.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások