Együtt tanultak a bűnüldöző lovasok

A lovas rendőrök és a lovas polgárőrök között hagyományosan kiváLÓ az együttműködés. A lovas rendőrök legutóbb épp február elején segítették önkéntes bűnmegelőző kollégáikat egy gyakorlati továbbképzés során.

A lovak rendészeti alkalmazásáról, járőrszolgálati feladatokról és a kötelékben való mozgásról tartott előadást a polgárőr lovasoknak Madarász Róbert őrnagy, a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának vezetője a Kecskeméten tartott képzésen. Az elméletet a gyakorlatba is átültették, az őrnagy és Sziráczki Tibor főtörzszászlós szolgálati lovaikkal, Vezúvval és Hellásszal bemutatót tartva  segítettek a résztvevőknek.

– A kötelékben való mozgás lényege, hogy a lovasok együtt, összhangban mozognak, ezáltal hatékonyságuk nagymértékben nő – mondta Madarász Róbert őrnagy. – Nemcsak az önkéntes bűnmegelőzőknek, hanem négylábú szolgálati társaiknak is nagy segítség volt, hogy az elsőre bonyolultnak tűnő feladatok elvégzéséhez tapasztalt patások mutattak nekik példát. Kezdeti bizonytalanságuk hamar megszűnt, a képzés végére komoly fejlődést tapasztaltunk a résztvevő 13 polgárőr lovasnál.

– Mivel egyre gyakrabban lesz közös szolgálatunk a rendőrökkel, nélkülözhetetlen a képzés, hogy ne gátoljuk, hanem valóban segíteni tudjuk munkájukat – tette hozzá Rácz Adrienn, az OPSZ lovas tagozatának elnöke. – Fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat és lovainkat, ebben a rendőrség minden tekintetben támogat bennünket.

A képzés végén a rendőrök közös külterületi portyaszolgálatot szerveztek, amelyhez még két lovas rendőr, Gáspár György törzszászlós és Rónaszéki Márk főtörzsőrmester is csatlakozott Úttörővel és Báróval. A négy csoportra osztott lovasok bejárták Kecskemét külvárosi részét és környékét. Az akció során egy lovas kocsival haladó csoportot figyelmeztettek a kocsi felszerelésének hiányosságai miatt.

2016.02.17. Forrás: police.hu
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.04.

Hozzászólások